Britse pond opnieuw onderuit

De waarde van het Britse pond is dinsdag verder weggezakt tot iets meer dan $1,31, het laagste niveau in 31 jaar tijd. Valutahandelaren verkopen hun ponden omdat ze nieuwe monetaire stimulering van de Bank of England verwachten. Dinsdag maakte de centrale bank al bekend de kapitaaleisen voor banken te versoepelen, zodat zij makkelijker kredieten kunnen verlenen aan consumenten en bedrijven. Maar volgens analisten zal het daar niet bij blijven en zal de Bank of England op korte termijn meer ingrijpende maatregelen als een renteverlaging of een nieuw opkoopprogramma aankondigen.

britse-pond-teaserHet Britse pond heeft door de ‘Brexit’ al meer dan tien procent van haar waarde verloren. Kijken we naar de ontwikkeling van de afgelopen honderd jaar, dan zien we dat de munt al veel van haar glans verloren heeft. Kreeg je in 1910 nog bijna vijf dollar voor een Britse pond, nu is dat niet veel meer dan een kwart daarvan. En het is nog erger als je bedenkt dat de Amerikaanse dollar sinds de oprichting van de Federal Reserve in 1913 al meer dan 95% van haar waarde verloren heeft.

De val van het Britse pond is nog niet afgelopen, want verschillende analisten en banken voorzien een nog verdere daling van de munt. Zo verwacht HSBC op termijn een wisselkoers van $1,20, terwijl miljardair en valutaspeculant George Soros de munt naar $1,15 ziet dalen.

britse-pond-daling

Britse pond naar laagste niveau in 31 jaar (Bron: Bloomberg)

Britse pond is wereldreservemunt in verval

Het Britse pond is de afgelopen honderd jaar verschillende keren gedevalueerd. Na de Tweede Wereldoorlog was de munt sterk overgewaardeerd, waardoor in 1949 een devaluatie van 30% volgde. In 1967 werd de munt opnieuw gedevalueerd, toen vanwege een groot en structureel tekort op de betalingsbalans van het Verenigd Koninkrijk. In de jaren negentig viel het Britse pond uit het Europese wisselkoersmechanisme, de voorbereidende fase voor de invoering van de euro. De Bank of England kon de koppeling aan de sterke Duitse mark niet vasthouden, waardoor het Britse pond opnieuw gedevalueerd moest worden.

britse-pond-100jaar

Honderd jaar devaluaties van Britse pond (Bron: Bloomberg)

Het Britse pond geldt nu nog als een belangrijke wereldreservemunt, maar die rol komt door de Brexit verder onder druk te staan. Het Britse pond is samen met de dollar, euro en Japanse yen vertegenwoordigd in het valutamandje van de SDR. Een handelsmunt die verder in waarde daalt is minder interessant om te gebruiken voor het handelsverkeer en is ook minder aantrekkelijk om aan te houden als reserve. Leveranciers die goederen naar het Verenigd Koninkrijk exporteren zullen daarom eerder vragen om betaling in een andere valuta, zoals de euro of de dollar. Zo kan een land als Iran voortaan euro’s gaan vragen voor de export van olie naar het Verenigd Koninkrijk.
Betalingsbalans

Net als in 1967 heeft het verenigd Koninkrijk de laatste jaren te maken met een structureel en oplopend tekort op de betalingsbalans. Bij een zwakkere munt zal dat tekort alleen maar verder oplopen, omdat de economie van het land sterk leunt op dienstverlening en een grote financiële sector. De industrie, die zou kunnen profiteren van een zwakkere pond, is zeer beperkt aanwezig in het Verenigd Koninkrijk. Een aanhoudend tekort op de betalingsbalans zorgt voor een hogere inflatie en een daling van de koopkracht van de Britse bevolking. Dat kan het land in een nieuwe economische crisis storten.

“Iedere stimulering van het concurrentievermogen op de korte termijn wordt meer dan evenredig teniet gedaan door andere negatieve factoren, zoals minder investeringen. Het verlaten van de EU heeft zowel op de korte als de lange termijn een negatieve impact op de economie van het Verenigd Koninkrijk”, zo verklaarde Simon Wren-Lewis, professor economisch beleid aan de Universiteit van Oxford, tegenover Bloomberg.

united-kingdom-current-account

Daling Britse pond zal betalingsbalans verder doen verslechteren (Bron: Trading Economics)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *