Centrale bank Saudi-Arabië gaat samenwerken met Ripple

De centrale bank van Saudi-Arabië heeft een deal gesloten met Ripple om banken in het land te helpen met het verwerken van betalingen via blockchain technologie. De centrale bank gaat in samenwerking met het fintech bedrijf onderzoeken hoe Saoedische banken blockchaintechnologie kunnen toepassen om het betalingsverkeer te optimaliseren. Volgens Ripple kunnen banken met hun technologie tegen zeer lage kosten real-time betalingen verrichten naar andere banken in binnen- en buitenland.

Deze nieuwe technologie heeft het potentieel om een betaalsysteem als SWIFT te vervangen, maar dat zal niet van de ene op de andere dag gebeuren. Veel toezichthouders in de Golfstaten zijn nog steeds sceptisch over deze financiële innovaties en waarschuwen particulieren voor de risico’s van beleggen in virtuele munten. Toch is er ook nieuwsgierigheid, want in de oliestaat Bahrein wordt ook al geëxperimenteerd met het gebruik van virtuele munten als alternatief betaalsysteem.

Betalingsverkeer via blockchain

De centrale banken van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten werken sinds eind vorig jaar samen om een virtuele munt in omloop te brengen die gebruikt kan worden voor transacties tussen beide landen. Deze ontwikkelingen laten zien dat ook centrale banken mogelijkheden zien om het betalingsverkeer te optimaliseren met financiële innovaties als blockchain.

De virtuele munt van Ripple (XRP) is de derde grootste virtuele munt ter wereld met een marktwaarde van $43 miljard. Begin dit jaar was de marktwaarde ruim drie keer zo groot, toen de prijs van de virtuele munt naar $3,80 steeg. Sindsdien is de koers teruggezakt tot $1,12.

Saudische centrale bank wil experimenteren met Ripple

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.