Centrale bank Zuid-Afrika verhoogt rente naar 5,5%

In navolging op India en Turkije verhoogt ook Zuid-Afrika de rente, zo schrijft Businessinsider. Tijdens het maandelijkse overleg van de Zuid-Afrikaanse centrale bank werd besloten de rente op te schroeven van 5% naar 5,5%, een stijging van 50 basispunten. De renteverhoging lag niet in lijn der verwachting, maar is waarschijnlijk te verklaren door het optreden van de centrale banken van India en Turkije. De renteverhoging heeft opvallend genoeg geen rust gebracht op de valutamarkt, want de waarde van de Zuid-Afrikaanse rand is sinds het rentebesluit alleen maar verder onderuit gegaan.

Rente opschroeven

Terwijl de Federal Reserve en de ECB zo laag mogelijk houden zien de opkomende markten zich genoodzaakt hun rente juist te verhogen. Het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank heeft voor een overvloed aan dollars gezorgd, met als gevolg dat speculatief geld richting opkomende markten stroomde. Nu de Federal Reserve begint met tapering kiezen investeerders ervoor om geld weg te halen uit de meer risicovolle opkomende markten. Door de rente te verhogen kunnen centrale banken in theorie de vlucht uit hun valuta afremmen.

Dinsdag verhoogde de Indiase centrale bank de rente met 25 basispunten naar 8% en niet veel later die dag verhoogde de Turkse centrale bank tijdens een ingelaste bijeenkomst haar korte rente met 425 basispunten naar 12%. Helaas hebben al deze ingrepen nog niet het gewenste effect opgeleverd. De Indiase roepie, de Turkse lira én de Zuid-Afrikaanse rand zijn sinds de verhoging van de rente allemaal weer verder weggezakt ten opzichte van de Amerikaanse dollar…

De Zuid-Afrikaanse rand tegenover de dollar

De Zuid-Afrikaanse rand tegenover de dollar (Bron: XE.com)

Indiase roepie tegenover de dollar

Indiase roepie tegenover de dollar (Bron: XE.com)

Turkse lira tegenover de dollar

Turkse lira tegenover de dollar (Bron: XE.com)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders