Afgelopen vrijdag kwamen de Bank of England en de Federal Reserve vrijwel gelijktijdig met dezelfde boodschap naar buiten, namelijk dat de inflatie wel verder mag oplopen dan de doelstelling van 2% per jaar. Daarmee geven ze een helder signaal af dat ze bereid zijn meer te doen om de economie te ‘ondersteunen’.

Mark Carney, gouverneur van de Bank of England, zei in een toespraak in Nottingham dat het tijdperk van lage inflatie voorbij is. Hij verwees daarbij naar de waardedaling van het Britse pond, waardoor de prijzen zullen stijgen. Omdat de voedselprijzen hier als eerste op reageren zal dat op korte termijn al effect hebben op de inflatie, zo merkte de centraal bankier op.

Hogere inflatie accepteren

“We zijn bereid te accepteren dat de inflatie de komende jaren zal doorschieten, als we daarmee kunnen voorkomen dat de werkloosheid oploopt. Zo vangen we de klap op en zorgen we ervoor dat de economie zich zo goed mogelijk kan aanpassen”, aldus Carney.

Hij ontkent overigens dat de centrale bank aanstuurt op het verlagen van de wisselkoers. “We zijn niet onverschillig ten aanzien van de waarde van het Britse pond, maar het is niet onze taak om een wisselkoers na te streven. Het is onze taak om te streven naar een inflatiedoelstelling.”

Rente verlagen niet genoeg

Ook Janet Yellen van de Federal Reserve is van mening dat het nodig is om de inflatie op te laten lopen tot boven de twee procent. In een toespraak bij de Federal Reserve in Boston sprak ze over een uitzonderlijk zwakke vraag , waardoor het volgens haar gerechtvaardigd is om tijdelijk de inflatie op te laten lopen. De achterliggende gedachte is dat met bij een hoge inflatie minder zal sparen en meer geld zal uitgeven.

Volgens Yellen heeft de financiële crisis centrale banken gedwongen om opnieuw na te denken over hun aanpak. “Alleen de rente verlagen is niet genoeg in een wereld waar de rente al laag is”, aldus Yellen. Ze liet weten dat de inflatie eerst boven de doelstelling van twee procent moet komen, voordat de centrale bank de nadruk zal leggen op het verhogen van de rente.

yellen-wikipedia

Yellen streeft naar hogere inflatie