China doet dollarreserves in de verkoop

US-Treasuries

Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold

China heeft in de afgelopen twee weken tenminste $106 miljard aan valutareserves verkocht, waaronder langlopende Amerikaanse staatsobligaties. China verkoopt Amerikaans schuldpapier om de waarde van de munt te stabiliseren, na de devaluatie van twee weken geleden.

De afgelopen twaalf maanden heeft China al voor $315 miljard aan valutareserves van de hand gedaan. Bloomberg schat in dat de valutareserves van China, in totaal $3,65 biljoen, dit jaar met nog $40 miljard zullen dalen.

“Door de verkoop van Amerikaanse staatsobligaties voorkomt China dat de rente op het Amerikaanse schuldpapier daalt, ondanks de grote daling van de aandelenkoersen. China heeft dus een directe impact op de wereldwijde financiële markten via de Amerikaanse rente”, zo concludeert Dadid Woo van Bank of America.

Rente loopt op

Normaal gesproken zou je verwachten dat de rente op Amerikaanse staatsobligaties zou dalen, omdat een correctie op de beurs gepaard gaat met een vlucht richting Amerikaanse staatsleningen. Daardoor zou de rente moeten dalen, maar omdat het buitenland deze staatsobligaties tegelijkertijd van de hand doet zien we het omgekeerde gebeuren.

China beschikt naar schatting over $1,48 biljoen aan Amerikaanse Treasuries, waarvan $200 miljard volgens Nomura Holdings wordt aangehouden in België. Met deze dollarreserves kan China de koers van de yuan zonder problemen naar het gewenste niveau brengen.

foreign-buying-treasuries-centralbanks

Centrale banken verkopen Amerikaanse Treasuries (Bron: Lighthouse Asset Management)

De-dollarisatie

Niet alleen China doet Amerikaanse staatsobligaties van de hand. Ook andere centrale banken hebben steeds minder interesse in het Amerikaanse schuldpapier. De volgende grafieken van vermogensbeheerder Lighthouse laten in één oogopslag zien dat de buitenlandse steun voor de financiering van de Amerikaanse begrotingstekorten opdroogt. Centrale banken kopen bijna niets meer bij, een zeer significante ontwikkeling.

Uiteraard speelt de daling van de olieprijs daar een belangrijke rol in, maar ook de groeivertraging in China is een belangrijke factor. Als de Chinese export daalt betekent dat een kleiner handelsoverschot en dus minder dollars om in Amerikaans schuldpapier te beleggen.

Chinezen en Russen verschuiven hun voorkeur van dollarreserves naar fysiek goud. Beide landen hebben de afgelopen jaren honderden tonnen goud aan hun reserves toegevoegd, terwijl ze hun blootstelling aan dollars verkleinden. Het feit dat deze opkomende economieen goud ondersteunen geeft aan dat het metaal nog steeds een belangrijke functie vervult in het monetaire systeem.

foreign-buying-treasuries

Welk land koopt nog Amerikaanse staatsobligaties? (Bron: Lighthouse Asset Management)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders