De centrale banken van China en Canada hebben onlangs een valutaswap met een omvang van 200 miljard yuan ($32,67 miljard) en $30 miljard aan Canadese dollars ondertekend. De valutaswap heeft een looptijd van drie jaar en maakt het voor beide landen makkelijker handel te drijven in de lokale valuta. Met deze valutaswap zet China weer een stap vooruit in de internationalisering van de yuan als internationale handelsmunt. Door een goede beschikbaarheid van de yuan te garanderen wordt het voor bedrijven in Canada aantrekkelijker om yuan te accepteren wanneer ze handel drijven met het bedrijfsleven in China.

Naast een valutaswap komt er ook een clearing bank in waar Canadese financiële instellingen direct yuan en Canadese dollars kunnen omwisselen. De People’s Bank of China liet weten dat de Canadese vestiging van de Commercial Bank of China Ltd (ICBC) in Toronto deze taak op zich zal nemen. Het is de eerste clearing bank op het Noord-Amerikaanse continent die deze taak zal vervullen. “Dit is een fantastische aankondiging voor de relatie tussen China en Canada en een uitstekende zet voor Canadese bedrijven die meer willen concurreren met het buitenland”, zo verklaarde C.J. Gavsie van BMO Capital Markets tegenover Yahoo Finance.

Om het voor Canadese financiële instellingen aantrekkelijker te maken yuan aan te houden krijgt het land toegang tot de Chinese kapitaalmarkt. Onder het Renminbi Qualified Foreign Institutional Investor (RQFII) programma mogen Canadese financiële instellingen tot 50 miljard yuan in de kapitaalmarkt van China beleggen.

yuan-currency

 

China en Canada tekenen valutaswap