China en Japan tekenen valutaswap

Japan en China hebben een valutaswap met een looptijd van drie jaar ondertekend, zo maakte de centrale bank van Japan afgelopen vrijdag bekend. Met deze valutaswap wordt het voor beide landen eenvoudiger om onderlinge transacties in hun eigen valuta af te rekenen. De centrale banken krijgen toegang tot omgerekend $30 miljard van elkaars valuta, zodat ze liquiditeit kunnen verstrekken aan commerciële banken op het moment dat ze moeite hebben om vreemde valuta te bemachtigen.

In het geval van deze valutaswap krijgt de Japanse centrale bank toegang tot maximaal 200 miljard Chinese yuan, terwijl de Chinese centrale bank over maximaal 3,4 biljoen Japanse yen kan beschikken. De valutaswap is sinds afgelopen vrijdag van kracht en loopt tenminste tot 25 oktober 2021.

China en Japan bouwen aan handelsrelatie

Deze deal werd gesloten tijdens een bezoek van de Japanse premier Shinzo Abe aan de Chinese hoofdstad Beijing, waar het eerste officiële topoverleg tussen beide landen in zeven jaar tijd werd gehouden. De twee landen willen hun handelsrelatie verbeteren en sloten naast deze valutaswap ook andere overeenkomsten om de economische samenwerking te verbeteren.

Met de valutaswap wordt het voor bedrijven makkelijker om hun eigen valuta te gebruiken in het handelsverkeer tussen beide landen, waardoor men minder afhankelijk wordt van vreemde valuta zoals de dollar. Banken kunnen makkelijk aan vreemde valuta komen, waardoor ze deze diensten tegen een gunstiger tarief kunnen aanbieden.

Het is niet voor het eerst dat China en Japan een valutaswap ondertekenen. Dat gebeurde ook al eens in het voorjaar van 2002, toen de twee landen besloten dat het handig was om een instrument te hebben om de valutamarkt in tijden van crisis te kunnen stabiliseren. De nieuwe valutaswap heeft een andere insteek en is vooral gericht op het ondersteunen en promoten van economische en financiële activiteiten tussen beide landen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders