China en Rusland overwegen koppeling betaalsystemen

China en Rusland overwegen hun eigen betaalsystemen aan elkaar te koppelen om de wereldwijde financiële infrastructuur stabieler te maken. Dat zei de Russische premier Dmitry Medvedev vandaag na afloop van een ontmoeting met zijn Chinese collega Li Keqiang in Beijing. Volgens hem heeft de wereld belang bij een divers aanbod van verschillende betalingssystemen, omdat het de kwetsbaarheid van het wereldwijde financiële systeem kan verminderen.

“Op dit moment bespreken we of de ‘Karta Mir’ (het Russische betaalsysteem) gekoppeld zou moeten worden aan het Chinese betaalsysteem. Dat zou goede vooruitzichten kunnen bieden en de problemen vermijden die soms voorkomen bij het gebruik van Amerikaanse betaalsystemen. Ik denk dat hoe meer financiële instrumenten er in de moderne wereld zijn, hoe stabieler het financiële systeem zal zijn.”

Rusland begon in 2014 met de ontwikkeling van eigen betaalsysteem, omdat de veiligheid en betrouwbaarheid van buitenlandse betaalsystemen door de Westerse sancties niet meer gegarandeerd kon worden. Door de sancties werd een deel van het betalingsverkeer geblokkeerd, waardoor bepaalde bedrijven in Rusland geen betalingen meer konden uitvoeren. Medvedev noemde problemen met de systemen van VISA en Mastercard, maar lichtte dat tijdens de persconferentie niet verder toe.

Rusland bouwt eigen betaalsysteem

Door de Westerse sancties sinds 2014 werd duidelijk dat Rusland in financieel opzicht nog steeds erg afhankelijk was van buitenlandse betaalsystemen. Dat was voor de regering in Moskou reden om snel een alternatief systeem te ontwikkelen. En met succes, want volgens cijfers van het Russian National System of Payment Cards (NSPK) zijn er nu al 14 miljoen bankpassen van het nieuwe ‘Mir’ betalingssysteem in gebruik.

Meer dan 380 banken in Rusland accepteren de nieuwe bankpassen, terwijl er 120 banken zijn die de pasjes ook mogen verstrekken aan klanten. Vrijwel overal in Rusland waar je elektronisch kunt betalen worden de nieuwe bankpassen geaccepteerd, ook in het door sancties getroffen gebied van de Krim. Dit gebied is vanwege de sancties afgesloten van het Westerse banksysteem, maar de nieuwe bankpassen die het Russische betalingssysteem gebruiken werken daar wel.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “China en Rusland overwegen koppeling betaalsystemen

 • 2 november 2017 om 21:10
  Permalink

  De westerse sancties beginnen zich steeds meer tegen het westen te keren. Nu China ook nog mee gaat doen krijgen de $ en € het zwaarder. T.a.v. de Krim en het Donetz gebied veranderd er niets. De €urocraten onder leiding van Verhofstad en de VVD meeloper v.Maanen hebben zich deze ellende op de hals gehaald door in de achtertuin van Rusland, de Oekraïne te gaan wroeten, met goeddunken van de V.S. Door het export verbod zijn veel producten in Rusland zelf opgestart, dus de Russen hebben het Westen niet meer nodig. Het Westen heeft wel de Russische olie nodig. Poetin heeft het schaakspel naar zijn hand gezet. De rekening van het domme €urocraten spel wordt bij de bevolking neer gelegd, t.a.v. werkgelegenheid/export en duurdere energie!

  Beantwoorden
  • 3 november 2017 om 14:09
   Permalink

   Helemaal mee eens.
   Het was heel dom van de westerse mogendheden om geen rekening te houden met de Russische potentie om voor zichzelf te zorgen. Nu de Russen dat eenmaal doen, hebben ze het westen niet echt meer nodig voor de alledaagse zaken. Inmiddels zijn er ook alternatieve leveranciers, waar China er slechts één van is. Door steeds meer samen te werken hebben ze ons uiteindelijk ook niet meer nodig voor de niet alledaagse zaken.
   Je kan de Russen straks alleen nog overhalen om weer van ons spullen af
   te nemen, als de prijzen beduidend lager zullen zijn dan voorheen.

   Over een tijdje krijgen wij een houtje toegestuurd, die we dan naast de jodiumtabletten kunnen bewaren voor als er zware tijden aanbreken. 😉

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders