China investeert in $5 miljard in Wit-Russische stad

Wit-Rusland, dat in 2009 nog voor een bailout van $6,5 miljard moest aankloppen bij Rusland en het IMF, heeft grote ambities om te groeien. Daarbij zoekt het land steeds meer toenadering tot China. In 2009 werd reeds een valutaswap $3 miljard getekend die de handel tussen Wit-Rusland en China moet bevorderen. Chinese regeringsleiders willen al langer een industrieel centrum bouwen binnen de EU. In 2010 wist de tweede grootste economie van de wereld al een overeenkomst te sluiten met Bulgarije. Daar bouwt men een soortgelijke stad, zij het op veel kleinere schaal dan in Wit-Rusland.

Globalisering

De globalisering wordt gedreven door een zoektocht naar de laagste kostprijs en de meest gunstige handelsvoorwaarden. Ook dat speelde een rol in het besluit een stad te bouwen in Wit-Rusland. Door speciale wetgeving kunnen Chinese en Wit-Russische bedrijven aanspraak maken op belastingvoordelen. High-tech industrie kan in Wit-Rusland profiteren van lagere belastingen, indien het bedrijf meer dan 10 jaar actief is. Bloomberg schrijft dat tien bedrijven al belangstelling hebben voor het bouwen van een fabriek op deze nieuwe locatie.

In april ontmoette de toenmalige Chinese premier Wen Jiabao in Warschau een meeting tussen regeringsleiders van Centraal- en Oost-Europese landen. Tijdens deze ontmoeting werd uitvoerig gesproken over het versterken van de handelsrelatie met China. Daaruit kwam een 12-stappenplan rollen.  Eén daarvan had betrekking op het bouwen van economische zones in verschillende landen door China.

Financiering

De Export-Import Bank of China en de China Development Bank Corp. zullen financiering verstrekken voor het Wit-Russische project. Rusland bouwt en financiert een $10 miljard kosten kecentrale in Wit-Rusland, die tegen 2018 gereed moet zijn. De eerste fase van de nieuwe stad die de Chinezen samen met Wit-Rusland zullen bouwen is naar schatting in 2020 gereed. Tien jaar later voltooit men de tweede fase van het project.

China gaat $5 miljard investeren in de bouw van een economische zone in Wit-Rusland

Video van RussiaNewsCloud.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.