De Chinese yuan kan voortaan rechtstreeks omgewisseld worden voor de Saoedische riyal en de dirham van de Verenigde Arabische Emiraten, zo meldt persbureau Xinhua. Daarmee groeit het aantal valuta dat rechtstreeks inwisselbaar is voor de yuan naar zestien, aldus het China Foreign Exchange Trade System (CFETS). Daarmee wordt het voor bedrijven in China en in de twee oliestaten veel makkelijker om onderling handel te drijven in hun eigen valuta.

In het verleden moesten de bedrijven uit deze landen hun munt eerst omwisselen voor dollars, wat extra transactiekosten en een extra valutarisico opleverde. Dat is niet meer nodig, waardoor bedrijven uit deze landen kosten besparen door in hun eigen munt te handelen. Het CFETS zal op iedere werkdag een wisselkoers bekendmaken waartegen de yuan omgewisseld kan worden voor Saoedische riyal en de dirham van de Verenigde Arabische Emiraten. Daarmee wordt de bilaterale handel gestimuleerd en de afhankelijkheid van de dollar verder verkleind.

Chinese yuan als wereldmunt

China heeft de laatste jaren veel stappen gezet om haar eigen munt breed geaccepteerd te krijgen in de internationale handel. Ondanks het feit dat China misschien wel de grootste economie ter wereld is wordt de yuan nog relatief weinig gebruikt in handelsverkeer met het buitenland. Daarom heeft de centrale bank verschillende valutaswaps opgezet om het gebruikt van de eigen munt te promoten. Vanaf 1 oktober krijgt de Chinese yuan ook een plekje in de SDR, het valutamandje van het IMF. Ook dat is een mijlpaal voor de Chinese munt.

yuan-currency

Chinese yuan voortaan direct inwisselbaar met Saoedische riyal