China verstrekt lening aan Argentinië

Terwijl Argentinië onderhandelingen voert met diverse Amerikaanse schuldeisers komt China met een zak geld over de brug. Xi Jinping, de president van China, bracht een bezoek aan het Zuid-Amerikaanse land en gaf zijn Argentijnse collega een toezegging voor een lening van $7,5 miljard. Afgelopen vrijdag arriveerde Jinping in Argentinië voor zijn tweede ontmoeting met de Argentijnse presidente Fernandez in één week. Een paar dagen eerder zagen de twee elkaar ook al tijdens het BRICS-topoverleg in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia.

China investeert $2 miljard in de bouw van nieuwe wegen en spoorwegen in het Latijns-Amerikaanse land. Daarnaast wordt er door de Chinezen $5 miljard geïnvesteerd in twee waterkrachtcentrales in de regio Patagonia. De Chinese president zei tijdens het staatsbezoek in Buenos Aires dat de twee landen meer moeten samenwerken op het gebied van gaswinning, mijnbouw, landbouw en nucleaire energie. In de aardbodem van Argentinië zit veel schalie-olie, een waardevolle brandstof die de Chinezen waarschijnlijk maar al te graag uit de grond halen.

Schuldencrisis

Argentinië werd in 2001 ook al geplaagd door een schuldencrisis, toen veroorzaakt door een opstapeling van schulden in een vreemde valuta (Amerikaanse dollars). Toen de koppeling van de Argentijnse peso aan de dollar brak werd de reële schuldenlast in één keer veel zwaarder. De Argentijnse munt werd fors gedevalueerd, waarvan de spaarder de dupe werd. Dertien jaar later heeft het land opnieuw problemen met haar schuldeisers. Op 30 juli loopt een betalingstermijn af en het is nog niet zeker of er voldoende middelen in kas zijn om de schulden af te lossen.

Volgens economen kan een bond default in Argentinië ernstige gevolgen hebben. De economie van Argentinië, die al in recessie verkeert, zal dan verder krimpen. Ook zal de overheid dan een veel hogere rente moeten betalen om geld te kunnen lenen, zo schrijft de Financial Times.

Staatsbezoek

De Chinese president Jinping bezoekt vier verschillende landen op het Amerikaanse continent. Naast Brazilië en Argentinië zal hij ook een bezoek brengen aan Venezuela en Cuba. Bij deze staatsbezoeken staan de handelsbetrekkingen en investeringen centraal. De onderlinge handel tussen China en Argentinië bereikte vorig jaar een omvang van $15 miljard en zal naar verwachting de komende jaren verder toenemen. De Argentijnse presidente zei dat haar land bereid is de handelsrelaties met China te versterken.

Xi Jinping brengt bezoek aan Argentinië

Xi Jinping brengt bezoek aan Argentinië (Afbeelding via Xinhua)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders