China vroeg Federal Reserve om hulp bij crash aandelenmarkt

De Chinese centrale bank heeft de Federal Reserve vorig jaar om hulp gevraagd, zo blijkt uit documenten die Reuters in handen kreeg onder de Freedom of Information Act. Dat gebeurde in de zomer van vorig jaar, toen de Chinese aandelenmarkt in korte tijd meer dan dertig procent van haar waarde verloor en er op één dag zelfs 8,5% van de koersen af ging.

De Chinese autoriteiten probeerden de crash op de aandelenmarkt te stoppen en vroegen hierbij de Federal Reserve om raad. Een medewerker van de People’s Bank of China stuurde een email naar de Amerikaanse centrale bank met de vraag hoe zij handelden tijdens de beurscrash op Wall Street in 1987. Binnen vijf uur stuurde de Fed een toelichting van 259 woorden, waarin ze de stappen beschreef die de Fed destijds nam om de beurs te kalmeren. De S&P 500 verloor op deze ‘Black Monday’ twintig procent van haar waarde.

Ook China groeit op schulden

Uit de correspondentie blijkt dat de Chinese centrale bank toch minder gesloten en zelfstandig is dan wat eerder werd aangenomen. Ook zien we dat de Chinezen het Amerikaanse voorbeeld proberen te volgen in hun crisismanagement. De Chinese kapitaalmarkt is nog relatief jong in vergelijking met de Amerikaanse en dat betekent dat ze nog weinig ervaring heeft in de aanpak van een beurscrash zoals die van vorig jaar.

De Chinese economie lijkt de laatste jaren steeds meer te transformeren van een export gedreven naar een door schulden gedreven economie. Daarin is het monetaire beleid van de People’s Bank of China ook meer op dat van de Fed gaan lijken. Verschillende maatregelen die de Chinese centrale bank genomen heeft om de crisis te bezweren stonden ook beschreven in publicaties op de website van de Federal Reserve, zo merkte een beleidsmedewerker van de Fed op in het contact met de centrale bank van China.

federal-reserve-building

Centrale bank China vroeg Federal Reserve om advies 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “China vroeg Federal Reserve om hulp bij crash aandelenmarkt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.