China waarschuwt de VS voor schuldenplafond

China doet een oproep aan Washington om snel de stappen te zetten die nodig zijn om een schuldencrisis te vermijden. Volgens China kunnen haar investeringen (lees: dollarreserves) in gevaar komen als de Verenigde Staten de impasse rondom het schuldenplafond niet snel weten op te lossen.

Als grootste crediteur van de VS maken de Chinezen zich zorgen over de fiscale kloof van het machtigste land ter wereld. Dat zegt niemand minder dan de Chinese minister van Financiën, Zhu Guangyao. “De Verenigde Staten zijn goed op de hoogte van de zorgen die China heeft omtrent het schuldenprobleem. We vragen de VS om alle stappen te zetten die nodig zijn om een default te voorkomen. Dit is een verantwoordelijkheid die de VS moet dragen”.

China waarschuwt…

Amerika wordt tot de orde geroepen door de Chinezen, die jarenlang een groot gedeelte van de Amerikaanse tekorten financierden door staatsobligaties te kopen. Dat was natuurlijk ook in het eigen belang van China, want door de eigen munt goedkoop te houden wist het land veel werkgelegenheid naar zich toe te halen. Het schuldenplafond laat zien dat dit geen duurzame relatie is, maar dat weerhoudt China er niet van om haar belangrijkste handelspartner tot de orde te roepen.

“We hopen dat de VS haar lessen uit het verleden geleerd heeft”, aldus Zhu Guangyao. Hij verwijst naar de impasse die in 2011 zorgde voor een afwaardering van de Amerikaanse staatsschuld. Kredietbeoordelaar S&P verlaagde de Amerikaanse schuldpapieren van AAA naar AA+, een gevoelige tik die de goudprijs destijds naar recordhoogte wist te brengen.

De Republikeinen hebben aangegeven dat ze het schuldenplafond niet zullen verhogen, zo lang er niet meer maatregelen genomen worden om de tekorten in de toekomst terug te dringen. Op 17 oktober zullen de Verenigde Staten de limiet van hun leencapaciteit bereiken. Ligt er dan nog geen akkoord, dan kan de rente op de staatsschuld niet meer betaald worden en is er sprake van een ‘default’.

Chinese minister van Financiën waarschuwt de VS

 Zhu Guangyao waarschuwt de Verenigde Staten voor het schuldenplafond (Afbeelding via Reuters)

Goudstandaard seminar

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *