China wil gebruik van Chinese yuan in Hong Kong stimuleren

Om het gebruik van de Chinese yuan te stimuleren zullen er ook joint ventures voor de aandelenbeurzen van Hong Kong, Shenzhen en Shanghai opgezet worden. Verder komen er nieuwe exchange traded funds (ETF's), die het voor buitenlandse beleggers makkelijker moeten maken om rechtstreeks in deze financiële markten te beleggen met de Chinese yuan.

De handel in Chinese yuan in Hong Kong heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen. Sinds 2010 alleen ging de totale hoeveelheid transacties in de Chinese valuta al vier keer over de kop, zo schrijft Chinadaily op basis van data die de Hong Kong Monetary Authority in februari publiceerde. Afgelopen jaar hebben de banken in Hong Kong in 2011 gezamenlijk voor 1,91 biljoen yuan (omgerekend €240 miljard) aan transacties uitgevoerd. In 2010 was de omvang van alle transacties in yuan bij elkaar nog maar 369,2 miljard yen. De Chinese munt wordt nog relatief weinig gebruikt in inteationale handel, want volgens de Chinese centrale bank werd in 2011 slechts 9% van alle import en export afgerekend in de Chinese munteenheid. Door dit soort samenwerkingsverbanden wil China haar munt meer naar voren schuiven op het wereldwijde toneel.

ETF's

Door de handel in yuan op de financiële markt van Hong Kong te stimuleren denkt China dit percentage verder op te kunnen krikken. De komst van nieuwe ETF's die de aandelenkoersen op de beurs in Hong Kong volgen en die verhandeld worden in Chinese yuan moeten nieuwe beleggers aantrekken. Toch verwachten analisten niet dat de nieuwe ETF's de beurs van Hong Kong meteen zullen ondersteunen, want daarvoor moet er ook een breed gedragen positief sentiment zijn onder de beleggers. Tse Kwok-leung, onderzoeker en econoom bij de Bank of China in Hong Kong, verklaarde tegenover Chinadaily dat de aandelenmarkten op dit moment in een neergaande fase zitten als gevolg van een zwakkere wereldeconomie. De aandelenkoersen zullen volgens hem pas echt gaan opveren als het in de reële economie ook beter gaat. Verder maakte hij duidelijk dat de verschillende nieuwe ETF's op basis van de aandelenindices en China en Hong Kong erg interessant zijn voor beleggers in beide markten, omdat ze op een eenvoudige wijze directe toegang verschaffen tot elkaars beurzen.

Vice-president Xi Jinping van China in gezelschap met Leung Chun-ying en Donald Tsang in het Chinese Nationale Museum (Bron: China News Service, via Chinadaily)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo