china-oil-teaserChina is sinds april de grootste afnemer van ruwe olie ter wereld, terwijl het land vrijwel geen zeggenschap heeft over de olieprijs. Dat gaat veranderen, want met ingang van volgend jaar moet er een Chinese tegenhanger komen voor de Amerikaanse WTI en de Europese Brent oliecontracten. De Chinese oliecontracten worden verhandeld aan de Shanghai International Energy Exchange en zullen in yuan geprijsd worden. China gebruikt de oliecontracten om de yuan als internationale handelsmunt te promoten, want de nieuwe oliecontracten kunnen ook verhandeld worden door buitenlandse handelaren en investeerders.

“De consumptie [van olie] verschuift al sinds 2009 richting het Oosten. China kan met nieuwe oliecontracten in Shanghai meer inspraak krijgen in de olieprijs en daarmee potentieel het handelsvolume in WTI en Brent contracten de komende tien jaar laten dalen”, zo verklaarde analist Gordon Kwan van Nomura Holdings tegenover Bloomberg.

Aziatische oliemarkt

China wil minder afhankelijk zijn van schommelingen in de wereldwijde oliemarkt en valutamarkt. China is voor 60% van haar totale olieconsumptie afhankelijk van de import, waarvoor prijzen gehanteerd worden van de oliemarkt in Europa en de Verenigde Staten. Dat is opmerkelijk, want de vraag en aanbod dynamiek kan op de Aziatische markt een heel andere prijs opleveren. China importeert steeds meer olie uit Rusland en ook zij denken hardop na over een alternatief voor de Europese en Amerikaanse benchmarks.

Voordat China invloed kan uitoefenen op de prijsvorming van olie moeten handelaren de nieuwe contracten gaan gebruiken. “Kopers en verkopers moeten vrijwillig bij elkaar komen, dat kan een tijdje duren. Maar ook zonder hun eigen benchmark heeft China al een aanzienlijke impact op de bestaande oliecontracten”, zo verklaarde Victor Shun van IHS Energy uit tegenover Bloomberg. Maar als de oliehandel in Shanghai aanslaat kan er een zichtbare verschuiving plaatsvinden richtingolie die in yuan verhandeld wordt.