China zet dollarreserves om in Brits vastgoed

Er zouden nog meer van dit soort aankopen op de planning staan, zo melden ingewijden aan de Wall Street Joual. Het Chinese 'State Administration of Foreign Exchange' (SAFE) is verantwoordelijk voor het beheer van $3,31 biljoen aan buitenlandse reserves, neemt niet langer genoegen met het parkeren van valutareserves in langlopende en weinig renderende staatsobligaties.

Een kleine portie van haar kapitaal wordt sinds enige tijd toegewezen aan de aandelenmarkt of toevertrouwd aan 'private equity' vermogensbeheerders, die het geld namens de regering beleggen in andere beleggingscategorieen. Recent is China, via beleggingsfondsen zoals Gingko Tree Investment Ltd., begonnen met het verkrijgen van eigendomsrechten over verschillende tastbare beleggingen zoals vastgoed en infrastructuur. Daarmee treed ze in de voetsporen van China Investment Corp., een ander investeringsvehikel van de Volksrepubliek China.

Investeringen

Afgelopen maand sloot Gingko Tree Investment Ltd. een grote deal in Groot-Brittannië, door een 40% belang te nemen UPP Group Holdings Ltd. Dit fonds levert accomodaties voor studenten in Groot-Brittannië en is onderdeel van Barclays Capital Inc. Het Chinese fonds betaalde £550 miljoen (omgerekend €628 miljoen) voor haar belang in dit fonds, zo berekende Dealogic. De Chinezen krijgen twee mensen in het bestuur van het Britse vastgoedfonds.

Gingko Tree heeft ook een 10% belang in het consortium dat ruim £1,23 miljard op tafel legde voor de oveame van Veolia Water Central Ltd. Dat nutsbedrijf heeft sindsdien haar naam gewijzigd in Affinity Water Ltd. De Chinese investeerder koopt ook vastgoed. Zo nam Gingko Tree in december een 49% belang in het kantoorgebouw One Angel Square in Manchested (€83 miljoen) en betaalde het in mei ruim €330 miljoen voor een kantoorgebouw met 16 verdiepingen in Londen.

One Angel Square

Buitenlands geld

“Dit type beleggingen is eigenlijk aan de orde van de dag bij een groot aantal buitenlandse vermogensbeheerders, inclusief pensioenfondsen”, aldus Victoria Barbary van uitgeverij Institutional Investor. “Het is in feite moeilijk om nog door het centrum van Londen te lopen zonder een gebouw te passeren dat tenminste gedeeltelijk in handen is van een buitenlands pensioenfonds of staatsfonds”. Staatsfondsen van Noorwegen tot Maleisië en Qatar hebben de laatste jaren geld geïnvesteerd in kantoorgebouwen en commercieel vastgoed in het hartje van Londen. Ze zien het vastgoed als een aantrekkelijk alteatief voor de volatiele aandelenmarkt en de weinig renderende staatsobligaties.

De instroom van buitenlands geld heeft de prijzen van vastgoed in Londen sterk ondersteund, ook tijdens de crisisjaren. In december kocht het oliefonds van Azerbeidzjan voor  £177,4 miljoen een kantorencomplex in het Mayfair district van Londen. Een maand eerder kocht China Investment Corp één van de grootste staatsfondsen ter wereld met $410 miljard onder beheer, het Winchester House. Dit pand least Deutsche Bank voor haar hoofdkwartier in Londen. Voor dit hoofdkantoor betaalde het Chinese fonds $400,6 miljoen, zo liet Real Capital Analytics weten. Hetzelfde Chinese fonds heeft ook belangstelling voor Britse infrastructuur, zo kocht het belangen in Heathrow Airport en het nutsbedrijf Thames Water.

Gingko Tree is eigendom van een in Singapore geregistreerd bedrijf genaamd 'The Investment Company of the People's Republic of China', dat op haar beurt weer in het bezit is van SAFE. De inmenging van China in de Britse deals wordt verder vervaagd omdat ook Gingko Tree sommige investeringen in het Verenigd Koninkrijk doet via derden.

Eén van de mensen die vertrouwd is met de activiteiten van Gingko Tree zei tegenover de Wall Street Joual dat er momenteel alleen nog maar activiteiten ontplooid worden in het Verenigd Koninkijk, maar dat het investeringsfonds zich niet tot deze markt beperkt heeft. Het fonds orienteert zich dus ook op vastgoed en infrastructuur in andere Europese landen. Het Chinese investeringsfonds heeft geen vast bedrag dat ze moet investeren. In plaats daarvan zoekt het naar kansen en vraagt ze voor iedere deal SAFE om geld zodra dat nodig is.

Vorig jaar begon SAFE met diversificatie van haar gigantische buitenlandse reserves richting alteatieve beleggingen, naar eigen zeggen om een beter rendement te halen dan op langlopende staatsobligaties van de Amerikaanse overheid. De middelen die naar alteatieve beleggingen gaan zijn volgens ingewijden ongeveer 5% van de totale reserve. De rest zit in staatsobligaties, cash en andere liquide middelen.

In 2008 maakte SAFE een misstap door $2,5 miljard te investeren in een Amerikaans fonds genaamd TPG. Dat fonds verloor veel geld met een belegging in Washington Mutual, een spaarbank die kopje onder ging. Sindsdien is SAFE een stuk voorzichtiger geworden met het kopen van financiële activa in het buitenland.

Chinese investeringen in het Verenigd Koninkrijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.