China zoekt alternatieven voor Amerikaanse staatsobligaties

Het Chinese State Administration of Foreign Exchange (SAFE) opende onlangs een nieuw kantoor in New York, zo schrijft de Wall Street Joual. Vanuit deze locatie zoekt het investeringsfonds naar ‘alteatieve investeringen’ in de VS. Het fonds wil samen met de grote investeringsbanken op Wall Street kijken naar potentiële investeringen.

SAFE fungeert als een soort vermogensbeheerder voor de opgebouwde valutareserves van China. Dit fonds heeft al een kantoor in New York, dat vooamelijk staatsobligaties, bedrijfsobligaties en zogeheten ‘Asset Backed Securities’ koopt. Met de opening van een tweede kantoor slaat het fonds een nieuwe weg in. “Er is een duidelijke verschuiving in de strategie zichtbaar. SAFE wil niet al haar eieren in één mandje leggen”, zo verklaarde iemand die goed op de hoogte is van de ontwikkelingen binnen het Chinese investeringsfonds.

Hard assets

Chinezen zoeken in toenemende mate naar ‘hard assets’ als alteatief voor obligaties. In februari schreef Marketupdate al over Chinese fondsen die Brits vastgoed kopen. Daarvoor kochten Chinezen ook al belangen in de Australia-New Zealand Bank, BP en Total. Ook heeft het land sinds het uitbreken van de financiële crisis haar productie en aankopen van fysiek goud opgeschroefd.

De investeringen in de Amerikaanse economie zullen op een meer subtiele wijze gedaan worden. Chinese dollarreserves zullen ingebracht worden in gevestigde Amerikaanse fondsen, zoals BlackRock en Bridgewater Associates. SAFE zal daaaast ook rechtstreeks investeren in Amerikaanse bedrijven en in vastgoed.

Obligaties

De Chinezen hadden in het verleden een goede reden om Amerikaanse staatsobligaties te kopen. Door opgebouwde reserves van een handelsoverschot opnieuw uit te lenen aan haar belangrijkste handelspartner wist China de waarde van haar munt laag te houden tegenover de dollar. Ook kon de overmatige consumptie van de VS in stand gehouden worden, wat goed was voor de ontwikkeling van de Chinese industrie. Maar nu de Amerikaanse staatsschuld gedeeltelijk met de geldpers gefinancierd wordt nemen de zorgen toe. China bezit $1.250 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties en is daarmee de grootste buitenlandse eigenaar van Amerikaans schuldpapier.

China koopt naar verhouding steeds minder Amerikaanse staatsobligaties (Bron: Quartz)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.