Chinees staatsfonds maakt zich zorgen over monetair beleid VS

“Je kunt niet meer geld blijven uitgeven dan er binnenkomt. Zodra je dat pad op gaat is het heel moeilijk om er weer vanaf te komen”, zo verklaarde Gao afgelopen week tijdens een financiële topbijeenkomst die werd gehouden in Beijing. “We zijn bezorgd, daarom volgden we het advies van Ray om goud te kopen”. Gao verwees naar zijn vriend Ray Dalio, oprichter en hoofd beleggingen van Bridgewater Associates. Hij kocht al veel goud toen de prijs op een derde stond van wat het nu is. Gao zei dat het CIC beleggingsfonds later in goud stapte, maar dat het nu al de meest rendabele belegging is.

Het staatsbeleggingsfonds rapporteerde een verlies van 4,3% op haar beleggingen in het buitenland, de slechtste prestatie sinds 2008. Het CIC fonds belegt nog steeds in de VS vanwege haar omvang. Volgens Gao is de Amerikaanse markt “te groot om uit te ontsnappen”.

Gao Xiqing studeerde af aan de Duke University Law School, ging werken bij een advocatenbureau in New York en keerde in 1988 terug naar China. Hij speelde een belangrijke rol in het schrijven van nieuwe Chinese wetgeving voor aandelenhandel en in het opzetten van een toezichthouder op de aandelenmarkt. In 2007 werd hij directeur van het staatsbeleggingsfonds CIC.

Ray Dalio, ook aanwezig bij de vergadering, prees Gao als 'een persoonlijke held van China' die gewaardeerd dient te worden. “Gao had veel meer geld kunnen verdienen als hij ging werken in de private sector”, aldus Dalio. Het besluit van Gao om voor de Chinese overheid te werken werd ook in de VS niet door iedereen begrepen. Gao vertelde dat hij terug was gekomen naar China om 'zijn eigen volk van dienst te zijn'.

Bron: South China Moing Post

Gao Xiqing maakt zich zorgen over fiscale en monetaire beleid VS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.