Chinese centrale bank: “China is goed voorbereid op valutaoorlog”

Yi Gang maakt de opmerking in een tijd waarin er wereldwijd zorgen zijn uitgesproken over een dreigende valutaoorlog. Volgens sommigen is die al enige tijd aan de gang, maar volgens economen van het IMF worden deze zorgen momenteel nog zwaar overdreven. De Japanse premier Shinzo Abe heeft sinds zijn aantreden de waarde van zijn munt al met 20% onderuit weten te halen. Maar ook Groot-Brittannie heeft de laatste maanden succes behaald met het onderuit halen van de waarde van het Britse pond.

“Een valutaoorlog kan voorkomen worden als beleidsmakers van de grote landen zich houden aan de afspraak die tijdens het laatste G20 topoverleg gemaakt is. Dat wil zeggen dat ze monetair beleid alleen zullen inzetten voor de binnenlandse economie”, aldus Yi Gang. De G20-leden hebben de belofte gemaakt om geen valutaoorlog uit te vechten, maar sindsdien heeft geen van deze landen haar ruime monetaire beleid teruggeschroefd. De landen maken zich zorgen dat hun economie zal bezwijken als ze de monetaire stimulering wegnemen, zo schrijft Want China Times.

“China is volledig voorbereid, zowel in termen van monetair beleid als met andere mechanismen”, aldus de gouveeur van de People's Bank of China. “China zal volledig rekening houden met de monetaire verruiming die door centrale banken van andere landen toegepast wordt”, zo voegt hij eraan toe. Wat hij met die laatste zin bedoelt staat open voor speculatie.

China is goed voorbereid op een valutaoorlog, aldus de vice-gouveeur van de People's Bank of China

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.