Chinese moeder klaagt Fed aan om waardeverlies dollar

Volgens de zaakwaaemer van de vrouw, haar eigen zoon Li Zhen, dient het proces een publiek doel. Dat doel is om de Federal Reserve te laten stoppen met haar 'quantitative easing' programma en om mensen bewust te maken van hun rechten. Li Zhen diende afgelopen maand een formele aanklacht in bij het Kunming Intermediate People's Court, waarin hij de Federal Reserve beschuldigt van het misbruiken van haar monopolie op de uitgifte van nieuwe dollars.

Sinds het uitbreken van de financiële crisis heeft de Federal Reserve de geldpers op grote schaal aangezet. Afgezien van kleine tussenpauzes en een sterilisatieprogramma (Operation Twist) heeft de Amerikaanse centrale bank bijna onafgebroken schuldpapier uit de markt gehaald in ruil voor nieuw basisgeld. Door dit ruime monetaire beleid werd een deflatoire depressie voorkomen, ten koste van de waarde van de dollar.

De rechtbank was 'bijzonder verrast' door de aanklacht. zo vertelde een advocaat. Het was voor het eerst dat een Chinees een buitenlandse centrale bank aanklaagt. Li Zhen, die zelf werkzaam is bij een advocatenbureau, zei het volgende over het Federal Reserve systeem: “Omdat de Federal Reserve een private instelling is die een die een monopolie heeft over de uitgifte van dollars, kunnen bezitters van dollars de centrale bank aanklagen voor het drukken van teveel geld.”

Li vraagt twee dingen van de rechtbank, ten eerste dat de Federal Reserve stopt met het misbruik maken van haar monopoliepositie door niet meer geld te drukken en ten tweede dat de centrale bank een symbolische vergoeding van $1 overmaakt naar de bankrekening van de moeder van Li. Hij hoopt meer 'slachtoffers' zoals zijn moeder te verzamelen, zodat een zogeheten 'class action' rechtszaak aangespannen kan worden bij een Amerikaanse rechtbank.

Professor Wang Xiaoye, kenner van de anti-monopolie wetgeving, zei tegenover de South China Moing Post dat het waardeverlies van een munt als de dollar gezien moet worden als een bedrijfsrisico waar men rekening mee dient te houden.

Chinese vrouw liet haar zoon een aanklacht indienen tegen de Federal Reserve (Afbeelding via SCMP, Corbis)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.