De Chinese premier Li Kegiang wil een valuta oorlog vermijden. Naar aanleiding van de devaluatie van de yuan zijn beleggers wereldwijd zich zorgen gaan maken over een nieuwe valutaoorlog. Maar volgens Li Keqiang zijn die zorgen onterecht. Het is volgens hem niet de bedoeling de export van China weer op zijn oude niveau te krijgen.

China wordt onterechte bekritiseerd voor haar beheer van de munt, ze willen de yuan niet gebruiken om de export een boost te geven, zei Li woensdag op het World Economic Forum “Summer Davos” in Dalian, China. Hij zei dat de munt, ook bekend als de renminbi, op een evenwichtig niveau wordt gehouden en dat concurrerende devaluaties het land niet ten goede zou komen.

De economische groei stabiliseert en uit de gegevens over de werkgelegenheid blijkt dat de tweede grootste economie van de wereld in een redelijk marktomgeving opereert, aldus Li. Zolang er voldoende werkgelegenheid is en de inkomens met de economische productie meegroeien, kan China een dergelijke groei accepteren zoals het was in de eerste helft van het jaar, zei Li

Li’s plan om de economische groei rond de zeven procent te houden kwam dit jaar in gevaar, nadat de vraag naar Chinese aandelen is stevig was gedaald.

Li zei dat continue devaluatie zou slecht zijn voor de internationalisering van de Chinese munt. Hij voegde eraan toe dat de wisselkoers van de yuan is gestegen sinds hij twee jaar geleden aantrad. Met andere woorden, de Chinese munt steeg in deze periode in waarde tegenover de dollar.

De centrale bank van China  koopt  yuan en verkoopt dollars om de munt te verdedigen tegen een snelle waardedaling. Li zei dat de structuur van de Chinese economie positief is, zo lang de overheid doorgaat met het herstructureren van de economie.