De Federal Reserve heeft zich niet populair gemaakt met de bailouts voor de grote zakenbanken, de langdurig lage rente en de geldpersfinanciering via programma's als QE1 en QE2. Steeds meer Amerikanen worden wakker en komen tot de ontdekking dat de Federal Reserve – dat net zo Federal is als Federal Express – vooamelijk de belangen van de banken en de overheid dient. Op zich niet vreemd, want de Federal Reserve werd opgericht door een club van bankiers en kreeg in 1913 het monopolie op geldcreatie.

Maar nu het huidige financiële systeem op haar laatste benen loopt begint steeds meer duidelijk te worden hoe de centrale bank door de jaren heen de koopkracht van de dollar heeft uitgehold. Spaarders krijgen nauwelijks rente op hun tegoeden, terwijl banken met goedkoop geld van de Federal Reserve kunnen speculeren op de markt. Lang was de FED uit beeld bij het grote publiek, toen de aandelenmarkten bleven stijgen en de huizen steeds meer waard werden. Maar nu de kredietbubbel leeg begint te lopen gaan mensen op zoek naar antwoorden, en komen ze tot de conclusie dat de Federal Reserve in deze crisis onderdeel is van het probleem is in plaats van de oplossing.

Met demonstratieve leuzen als 'End the Fed' en de kleinschalige protesten weet ook de Federal Reserve dat ze in de schijnwerper staan. Daarom deed de FED eind september een voorstel om alle sociale media te gaan volgen, een nieuw initiatief dat ''Sentiment Analysis And Social Media Monitoring Solution'' zal gaan heten. Via een geavanceerd systeem wil de Amerikaanse centrale bank nauwgezet monitoren wat de bevolking te zeggen heeft over hun beleid. Door miljarden berichten op Facebook, Twitter, online fora, weblogs en op de videosite YouTube te analyseren wil de FED informatie verzamelen over de positieve en negatieve geluiden die in de maatschappij weerklinken. Wat Ben Beanke en zijn team willen bereiken met deze analyse is niet duidelijk, maar we verwachten dat ze vooamelijk belangstelling hebben voor de negatieve geluiden.

Enkele fragmenten uit het voorstel (klik hier om het te lezen) van de Federal Reserve laten opmerkelijke dingen zien. Zo willen ze niet alleen het sentiment op inteet in kaart brengen, maar blijkt uit het document ook dat ze de 'belangrijkste bloggers en invloedrijke personen' in kaart willen brengen. Waarom zouden ze dat doen?

Het blijft dus niet bij het verzamelen van gegevens van sociale netwerken als YouTube, FaceBook, fora en weblogs, maar ook op het traceren van personen die de meest kritische geluiden laten horen over de Federal Reserve. Via het ipadres zijn bijna alle reacties te traceren, iets waar de kritische blogger zich goed van bewust moet zijn. De Federal Reserve neemt het zelfs zo serieus op dat ze een waarschuwingssysteem willen koppelen aan het systeem dat alarm slaat op het moment dat de stemming op de sociale media over de Federal Reserve negatiever wordt.

Tot zover een nieuw hoofdstuk in George Orwell's “1984”, het boek dat een dystopie beschrijft waarin de overheid alles en iedereen in de gaten kan houden en op die manier volledige controle uitoefent over de maatschappij. Onlangs werd in Amerika ook al een website gelanceerd die negatief sentiment rondom Obama in de gaten houdt, namelijk www.attackwatch.com. Deze website stelt mensen in de gelegenheid om 'ongewenste berichten' over Obama te rapporteren.

In augustus 2009 werden de YouTube accounts 'CSPANJUNKIE' en 'VotersThink' geblokkeerd, accounts waarop dagelijkse beeldfragmenten werden geplaatst van personen die kritische uitspraken deden over de Federal Reserve, de Obama-regering, de grote zakenbanken, de oorlogen in Irak en Afghanistan en de economische crisis. Ook werd de website van CSPANJUNKIE offline gehaald. We moeten deze ontwikkelingen natuurlijk niet groter maken dan ze zijn, maar de kloof tussen het monitoren van sociale netwerksites en censuur is nou eenmaal niet zo groot. Waarom zou de Federal Reserve en de Obama regering anders zo actief met ons willen meekijken op het inteet?

Onderstaande video geeft de analyse van congreslid Ron Paul over de rol van de Federal Reserve, waar hij ook het boek 'End the Fed' over heeft geschreven.