De verdampte miljarden zijn weer terug…

Centrale banken hebben gedaan wat veel mensen voor onmogelijk hielden. Met een extreem soepel monetair beleid wisten ze de waarderingen van aandelenkoersen zo ver op te jagen dat alle verliezen van de beurscrash van 2008 meer dan goed zijn gemaakt. Beleggers die een fortuin verloren met de beurscrash van 2008 zijn er weer helemaal bovenop. Of ze nou belegden in aandelen, obligaties, vastgoed of goud, het maakte eigenlijk niet uit, want door de extreem lage rente en monetaire verruiming van centrale banken ging alles omhoog.

‘Wealth effect’

De totale marktwaarde van alle aandelen in de VS bereikte eind vorig jaar een niveau van $36,5 biljoen, ruim $5 biljoen meer dan het hoogste niveau van voor de crisis. Sinds het eerste kwartaal van 2009 is de waarde van Amerikaanse aandelen zelfs met $22,7 biljoen gestegen. Beleggers hebben dus alle reden om feest te vieren, want met de hulp van Bernanke en Yellen hadden ze jarenlang de wind in de rug. De S&P 500 is sinds het begin van de bull market in maart 2009 met $12,9 biljoen in waarde gestegen en staat inmiddels hoger dan het recordniveau van voor de crisis.

Ook obligatiebeleggers zagen door het beleid van centrale banken de waarde van hun beleggingsportefeuille flink stijgen. Door de daling van de rente wisten obligatiefondsen in de VS een koersrendement van in totaal $522 miljard te realiseren.


De Amerikaanse huizenmarkt – waar de ellende eigenlijk mee begon – heeft zich door de vloedgolf van goedkoop geld ook aardig weten te herstellen. Het 12-maands gemiddelde van de huizenprijzen is sinds februari 2012 alweer met 29% gestegen. Van begin 2012 tot eind 2014 zagen Amerikaanse huishoudens het vermogen in de vorm van hun eigen woning met in totaal $4,2 biljoen toenemen.

De goudbeleggers hebben ondanks de grote prijsdaling van 2013 ook niet veel reden om te klagen, want de goudprijs verdubbelde in de periode tussen begin 2009 en het record van september 2011. Sindsdien is de prijs wel weer wat gedaald, maar beleggers die in 2009 goud kochten staan vandaag de dag nog steeds op een behoorlijke winst.

equities-1

Het ‘wealth effect’ van centrale banken in één grafiek

Zijn we rijker geworden?

Het probleem van deze fictieve rijkdom is dat het vooral in handen komt van de mensen die al vermogen hebben. Als vermogenstitels in waarde stijgen is dat zeer prettig, maar helaas hebben veel Amerikanen helemaal geen vermogen in de vorm van aandelen, obligaties, edelmetalen of vastgoed. Zij zien vooral het effect van prijsstijgingen in de vaste lasten, terwijl hun inkomens amper toenemen. De welvaart die er is wordt dus steeds ongelijker verdeeld…

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo