Deze valuta worden geplaagd door politiek risico

De waarde van een munt reageert niet alleen op economische factoren, maar ook op een toename in politieke onzekerheid. Analist Kit Juckes van Société Générale maakte een overzicht van de slechtst presterende valuta van dit jaar en concludeert dat de zwakste munten van dit jaar allemaal geplaagd worden door politieke risico’s.

Een autoritair regime en angst voor terreuraanslagen in Turkije drukken de waarde van de Turkse lira omlaag, terwijl de Mexicaanse peso onder druk staat uit vrees voor protectionistische maatregelen in de Verenigde Staten, haar grootste handelspartner. Het Britse pond staat op de derde plaats van zwakste valuta, omdat het vooruitzicht van een Brits vertrek uit de EU meer onzekerheid met zich meebrengt. De Britse premier Theresa May zou aansturen op een zogeheten ‘harde Brexit’, wat ongunstig is voor het financiële centrum van Londen.

Volgens analist Juckes hebben de drie best presterende en slechtst presterende valuta allemaal één gemeenschappelijk kenmerk, namelijk dat ze een relatief hoge beta hebben. Dat betekent dat de waarde van deze munten sterker beweegt dan die van de Amerikaanse dollar. Vorig jaar waren deze valuta minder populair en gaven valutahandelaren de voorkeur aan de relatief veilige dollar. De verwachting dat grondstoffenprijzen door een oplopende inflatie weer zullen stijgen maakt de valuta van belangrijke grondstof producerende landen weer populair.

best-worst-currencies-2017

Slechts presterende valuta gebukt onder politiek risico (Bron: Bloomberg)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *