Terwijl de rest van de wereld Amerikaanse staatsobligaties van de hand doet is er een relatief onbekend hedgefonds in New York dat de staatsobligaties maar al te graag aan haar beleggingsportefeuille toevoegt. Dit hedgefonds, Element Capital Management, was de afgelopen tien maanden de grootste koper van Amerikaans schuldpapier. Waarom koopt dit fonds zoveel Amerikaanse staatsobligaties, juist nu de markt anticipeert op een stijging van de rente?

De man achter deze opvallende beleggingsstrategie is Jeffrey Talpins, voormalig beurshandelaar bij Citigroup en Goldman Sachs. Taplins studeerde in 1997 af bij de Yale University en begon daarna zijn carrière bij de grote banken op Wall Street. In 2005 besloot hij voor zichzelf te beginnen en richtte hij Element Capital Management op, een beleggingsfonds dat met een minimale inleg van $50 miljoen alleen zeer vermogende participanten heeft.

Leverage

Het hedgefonds van Talpins koopt bij iedere veilig veel Amerikaanse staatsobligaties. Van de 62 nieuwe obligatieveilingen die hebben plaatsgevonden tussen november en juli was zijn hedgefonds in veel gevallen de grootste koper. Hij financiert de aankopen met heel veel geleend geld, zodat inefficiënties in de obligatiemarkt optimaal uitgebuit kunnen worden. Tot op heden heeft deze strategie hem geen windeieren gelegd, want door de vlucht richting Amerikaanse staatsobligaties en de dalende rente heeft zijn fonds de afgelopen jaren een goed rendement behaalt. In 2008 steeg de waarde van zijn fonds met 35%, omdat de massa toen richting Amerikaanse staatsobligaties vluchtte. In 2009 daalde de rente en zag Talpins de waarde van zijn fonds met 79% toenemen.

Talpins wil niets zeggen over de beleggingsstrategie van zijn fonds, dat zich voornamelijk concentreert op macro-economische trends in valuta-, obligatie- en aandelenmarkten. Met een positionering in Amerikaanse staatsobligaties lijkt het erop alsof zijn fonds speculeert op een nieuwe vlucht richting Amerikaanse staatsobligaties. Een riskante strategie, want bij een stijging van de rente zullen zijn obligaties in waarde dalen. Die renteverhoging kan in gang worden gezet door de Federal Reserve (verhoging rente), maar ook door centrale banken in de rest van de wereld (afbouwen van dollarreserves).

Element Capital is niet het enige fonds dat in Amerikaanse staatsobligaties stapt. Ook andere beleggingsfondsen kopen gretig Amerikaans schuldpapier. De volgende grafiek van de Wall Street Journal laat zien dat zij inmiddels 44% opkopen bij obligatieveilingen. De belangstelling is veel groter dan in vier tot vijf jaar geleden, toen zij minder dan 20% van de obligaties kochten.

treasury-buying

Beleggingsfondsen kopen steeds meer Amerikaanse staatsobligaties (Bron: WSJ)