Dollar daalt na conferentie in Jackson Hole

De markten waren teleurgesteld over de langverwachte mededelingen van de centrale topbankiers vanaf de conferentie in Jackson Hole, Wyoming: ze waren niet concreet. President Draghi en voorzitter Yellen gaven geen van beide aanknopingspunten voor het tijdpad of de snelheid voor het afbouwen van de monetaire stimulering. In plaats daarvan haalden ze uit naar de regering-Trump: Yellen richtte zich op de gevaren van financiële deregulering en Draghi verdedigde de voordelen van vrijhandel en globalisering.

Bij gebrek aan belangrijk nieuws over monetair beleid keken de markten vooral naar sterk macro-economisch nieuws uit de eurozone, en werden dollars verkocht op de nog steeds dunne zomermarkten. De massale speculatieve inzet op een verdere opwaardering van de euro bereikte een nieuwe recordhoogte. Ook de valuta van opkomende markten blijven goed presteren; de vraag van de markt naar meer risicovolle beleggingen blijft sterk.

Economisch nieuws zal deze week een opvallende comeback maken na de stilte in augustus. Zoals altijd staat vrijdag het banencijfer uit de VS centraal, maar er zal ook gelet worden op de inflatie in de eurozone (donderdag) en op een aantal productie-indexcijfers uit Japan.

Britse pond

Het Britse pond daalde net als de dollar ten opzichte van alle andere Europese valuta, maar wel om andere redenen. De druk op het pond komt vooral doordat de markt bij de Brexit-onderhandelingen geen voortgang van betekenis ziet. Beleggers zien duidelijk een kans op een rommelige uittreding, en verwachten daarbij meer schade voor de Britse economie dan voor die van de eurozone. Ze verkopen de munt dus – vorige week in een nieuwe recordhoeveelheid – voor euro’s.

Deze week zou het pond wel eens wat broodnodige steun kunnen krijgen: vrijdag wordt het naar verwachting sterke PMI-cijfer voor industriële activiteit voor augustus bekendgemaakt. De zwakke munt steunt wel de Britse goederenexport.

Euro

Sterke industriecijfers uit Duitsland wijzen op cyclisch momentum in de hele eurozone. De vraag is nu, of en wanneer deze toegenomen activiteit tot een opwaartse druk op de inflatie zal leiden. Hier liet president Draghi weinig over los in Jackson Hole. Het belangrijkste voor de gemeenschappelijke munt is deze week de publicatie van de inflatiecijfers op donderdag. De markten verwachten dat de kerninflatie op het niveau van juli zal blijven – een prijsdaling zou overstrekte europosities onder druk zetten.

Amerikaanse dollar

Bij gebrek aan belangrijk macro-economisch nieuws en beleidsindicaties van voorzitter Yellen werd de dollar lager gehandeld. Dit kwam deels doordat de markt politieke risico’s ziet rond het opheffen van het schuldenplafond door het Amerikaanse Congres in de komende weken. Het payroll report van volgende week moet de bloei van de arbeidsmarkt – die in de buurt van volledige werkgelegenheid komt – verder bevestigen. Toch hebben de rentemarkten hun verwachtingen voor verhogingen van de middellange termijnrente verlaagd. Ze houden rekening met minder dan een volle renteverhoging voor heel 2018  – een enorm verschil ten opzichte van de verwachtingen van Fed-bestuurders, zelfs de duiven.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.