Dollar onder druk door ‘dovish’ uitspraken Fed

De halfjaarlijkse verslaglegging van Fed-voorzitter Powell aan het Amerikaanse Congres was opnieuw ‘dovish’. Dit duidt erop dat de rente bij de bijeenkomst in juli waarschijnlijk wordt verlaagd. De sterke inflatiecijfers in de VS leken hem de volgende dag tegen te spreken, maar de markten negeerden dit: de Amerikaanse dollar presteerde het slechtst van de G10-valuta’s.

De spectaculairste ontwikkelingen vonden vorige week opnieuw bij de valuta van de opkomende markten plaats. In het algemeen stegen de koersen van deze munten, waarbij de Braziliaanse real met een flinke rally aan de leiding ging, maar de Turkse lira crashte juist toen afgelopen weekend bekend werd dat Erdogan het hoofd van de Turkse centrale bank had vervangen.

Deze week zijn er ongebruikelijk weinig economische publicaties. Headline-risico’s zoals het handelsconflict tussen de VS en China en Brexit blijven bestaan, maar we denken dat op de valutamarkten een vrij lome zomerhandel te zien zal zijn. Hieronder de belangrijke valuta in de detail

Euro

De cijfers van de industriële productie in mei waren een opwaartse verrassing. Deze gegevens zijn natuurlijk nu al weer wat verouderd, maar ze geven aan dat het risico van een recessie in de eurozone heel klein is. De Europese consument is nog steeds in opmars, dankzij de aanhoudende banengroei en behoorlijke stijgingen van de reële lonen.

De koers van de euro reageert tot nu toe nog maar nauwelijks op de sterkere cijfers, omdat men nog steeds bang is voor een herhaling van de monetaire stimuleringsmaatregelen van de ECB. Om de euro tot een scherpe rally te brengen zou de communicatie vanuit de ECB veel minder dovish moeten worden – maar de agenda voor deze week belooft wat dit betreft niet veel.

Britse pond

De economische cijfers uit het Verenigd Koninkrijk zijn wisselend. Er is nog steeds geen duidelijk beeld van de gevolgen van de onzekerheid over Brexit op bedrijven en consumenten in het Verenigd Koninkrijk. Er is géén sprake van een terugval in investeringen. Dit lijkt erop te wijzen dat het Britse bedrijfsleven de waarschijnlijkheid van een Brexit zonder akkoord vooralsnog positief inschat, hoewel de gokmarkten een kans van één op drie zien dat dit gebeurt.

Amerikaanse dollar

In de VS begint een interessante tweedeling tussen het economische en het politieke nieuws te ontstaan. De Federal Reserve is overduidelijk dovish, en voorzitter Powell heeft duidelijk gemaakt dat hij van plan is om vanaf juli de rentes te verlagen. De kerninflatie (waarbij de volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing blijven) ligt inmiddels al 18 maanden op rij boven de 2%, het doel van de Fed.

De cijfers van juni waren aanzienlijk sterker dan verwacht. Er zijn geen aanwijzingen dat de banengroei afneemt en de cijfers van de secundaire arbeidsmarkt geven aan dat de beroepsbevolking steeds assertiever wordt en steeds meer vertrouwen krijgt. Wij blijven ervan overtuigd dat er in de VS minder ruimte voor renteverlagingen is dan de rentemarkten inprijzen.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *