Dollar onder druk door politiek in VS, korte impuls voor het pond

De handelsweek in de VS was korter vanwege een gedenkdag en er was nauwelijks of geen noemenswaardig economisch nieuws. De valutamarkt richtte zich daarom op de politieke ontwikkelingen. Dit deed de dollar geen goed, want het werd steeds duidelijker dat in de Amerikaanse Senaat geen overeenstemming zou worden bereikt die de federale regering na vrijdag draaiend zou houden. Toch profiteerde de euro niet zo sterk van de zwakte van de dollar; de munt eindigde de week in de buurt van het beginniveau.

De topspelers waren het Britse pond – dat scoorde tegen elke andere G10-valuta met uitzondering van de Australische dollar – en de Mexicaanse peso, de best presterende belangrijke valuta. Het pond kreeg steun door de steeds positievere berichten over de Brexit-onderhandelingen, terwijl de peso profiteerde van de hogere olieprijzen en van het gevoel dat de regering-Trump nog niet dichter bij het beëindigen van de NAFTA is gekomen.

Volgende week wordt het druk. Er zijn bijeenkomsten van de Bank of Japan (dinsdag) en de ECB (donderdag). Bovendien ontvangen we de flash-cijfers van de PMI voor zakelijke activiteit uit de eurozone en het bbp van het vierde kwartaal uit de VS. Ook de politiek zal waarschijnlijk aan beide kanten van de oceaan voor volatiliteit zorgen, nu we wachten op nieuws over overeenstemming die de shutdown van federale regering in de VS beëindigt en er ook kans is op de aankondiging van een nieuwe regering in Duitsland. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

Vorige week was erg licht wat het nieuws uit de eurozone betreft. De euro werd tegenover de dollar binnen zeer nauwe bandbreedtes verhandeld, waarbij het voor de dollar zo negatieve nieuws over de shutdown van de Amerikaanse federale regering min of meer opwoog tegen het gebrek aan voortgang bij de besprekingen over een ‘grote coalitie’ in Duitsland.

We gaan nu een week in die cruciaal is voor de euro. De bijeenkomst van de Raad van Bestuur van de ECB op donderdag wordt de eerste mogelijkheid om officieel institutioneel commentaar te geven op de opleving die de euro in 2018 tot nu toe heeft. De flash-cijfers voor zakelijke activiteit (PMI) zouden de kracht van de economie van de eurozone moeten bevestigen, maar een sterke munt zal geen stijging van de inflatie teweegbrengen richting het doel van de ECB. De cijfers voor december waren alweer een belangrijke teleurstelling: de kerninflatie zit vast onder de 1% en er zijn geen aanwijzingen voor een opwaartse trend. Wij verwachten donderdagmiddag hoe dan ook aanzienlijke volatiliteit rond de aankondiging en de persconferentie.

Britse pond

De ‘bearish’ consensus die zich in 2017 ontwikkeld had tegen het Britse pond blijft verder uiteenvallen. De markten krijgen er steeds meer vertrouwen in dat het ingeprijsde ‘worst case’ scenario helemaal niet zo waarschijnlijk is. De uitspraken van de Franse president Macron dat een ‘maatwerk’-akkoord wenselijk en mogelijk is, bevestigt deze visie. De zwakke detailhandelscijfers voor december die vrijdag werden gepubliceerd koelden de rally van het pond enigszins af. De cijfers over de arbeidsmarkt en het bbp moeten deze week de negatieve boodschap van de detailhandelscijfers bevestigen of weerspreken.

Amerikaanse dollar

De belangrijkste economische publicatie deze week, de eerste schatting van de groei van het bbp in het vierde kwartaal, verschijnt pas vrijdag. Dollar-handelaren zullen de week daarom vooral doorbrengen met het volgen van de politieke ontwikkelingen rond de shutdown van de federale regering. Door de sterke consumptie en investeringen zou het bbp-cijfer echter een positieve verrassing moeten opleveren, ruim boven de 3%. Wij denken dat goed nieuws op dit front én een oplossing voor de politieke patstelling de dollar minstens tot een korte tegenrally kan aanzetten, nu de ‘bullish’-inzet van handelaren op de euro onder spanning is komen te staan.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.