Dollar-rally onderbroken, opkomende markten volatiel

De dollar bewoog afgelopen week niet zo sterk ten opzichte van de meeste belangrijke valuta. Dit maskeerde de enorme volatiliteit die de belangrijke valuta van opkomende markten beleefden – vooral de Braziliaanse real. Daarbij vergeleken waren de bewegingen van de G10-valuta mild. De Europese valuta leefden onder aanvoering van de euro enigszins op tegenover de dollar, nu de markten er meer van overtuigd raken dat aan het einde van dit jaar de afbouw van het QE-programma van de ECB aangekondigd zal worden.

Deze week belooft cruciaal te worden voor de valutamarkten. De Federal Reserve komt woensdag bijeen en de ECB donderdag. Bovendien stemt het Britse Lagerhuis dinsdag over het wetsvoorstel tot terugtrekking uit de EU, wat politiek nieuws zal opleveren. Ten slotte verschijnen in de VS (dinsdag) en in het Verenigd Koninkrijk (woensdag) belangrijke inflatiecijfers. Tegelijkertijd kunnen ook de krantenkoppen over de VS-Noord-Korea-top wel eens voor wat heftige volatiliteit zorgen. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

Er is meer onzekerheid dan gebruikelijk over de belangrijke ECB-bijeenkomst deze week. Het is ons niet duidelijk hoe de Raad zal reageren op de onrust in de politiek en op de markten door de nieuwe populistische Italiaanse regering en ook door de (daar los van staande) vertraging in de economische cijfers uit de VS. Wij denken dat deze twee zorgen voldoende zijn voor uitstel van de aankondiging van het einde van QE tot later dit jaar, naar de bijeenkomst van juli. Maar op langere termijn is de sterke opleving van de inflatiecijfers die we in mei zagen het eerste voorzichtige bewijs van een opwaartse trend voor deze kritieke economische indicator; de rally van de dollar ten opzichte van de euro zou binnenkort voorbij kunnen zijn.

Britse pond

Het Britse pond volgt bijna elke tick van de euro; de koers van de munt zit klem tussen de iets positievere boodschap van de economische cijfers en het overwegend slechte nieuws over de Brexit-onderhandelingen. Het is opmerkelijk dat het pond niet heeft kunnen profiteren van de zwakte van de euro en nog steeds op het niveau van 0,88-0,89 wordt verhandeld, maar wij denken dat de kans groot is dat dit verandert zodra er beter nieuws over de Brexit komt.

Het debat dat deze week in het Lagerhuis plaatsvindt over het wetsvoorstel tot terugtrekking uit de EU zal minder substantiële informatie opleveren dan de cruciale arbeidsmarkt- en inflatiecijfers die eraan komen.

Amerikaanse dollar

De Federal Reserve zal de rentes volgende week naar verwachting verhogen en de Amerikaanse inflatiecijfers zullen waarschijnlijk alweer een uptick laten zien. Het enige dat het rendement van Amerikaanse tienjarige staatsobligaties nog beneden de 3% houdt is de golf van marktvolatiliteit die bij de Italiaanse obligaties begon en oversloeg naar de meer kwetsbare opkomende markten. De signalen daaruit waren in de tweede helft van vorige week positief: de koers van de Braziliaanse real leefde bijvoorbeeld sterk op. Als deze veerkracht blijft bestaan, dan zouden de Amerikaanse koersen wel weer eens langzaam kunnen gaan stijgen. Wel beginnen wij te denken dat de koers van de dollar tegenover de meeste valuta’s deze ontwikkelingen al inprijst. Daarom verwachten wij niet per definitie dat de Amerikaanse dollar zijn weg omhoog op korte termijn zal voortzetten.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.