De cijfers voor economische groei en de huizenmarkt van de VS waren hoger dan verwacht, waardoor de dollar in waarde is gestegen ten opzichte van elke valuta ter wereld, behalve de Japanse yen.
De positie van de dollar ten opzichte van de euro werd geholpen door teleurstellende betrouwbaarheidscijfers uit Duitsland, hoewel er een kloof aan het ontstaan is in de eurozone tussen zwakke deelnamecijfers aan enquêtes en sterkere, daadwerkelijk economische cijfers.

Valuta van opkomende markten hebben een moeilijke week gehad. De Koreaanse won en de Colombiaanse peso hadden een prominente positie in het slechte economische nieuws, gevolgd door een fikse daling in olieprijzen.

Deze week staat er meer op het programma dan normaal. In de eurozone worden maandag de bbp-cijfers van het eerste kwartaal gepubliceerd en op vrijdag het flash-inflatiepercentage. De Federal Reserve komt op woensdag bij elkaar, waarna op vrijdag het banenrapport van de VS wordt uitgebracht. Ten slotte houdt de Bank of England donderdag een vergadering, wat betekent dat er deze week iedere dag, behalve op dinsdag, iets plaatsvindt dat de markten in beweging brengt.

Britse pond

Nu de Brexit-onderhandelingen zijn verplaatst naar de zomer, volgt het pond de bewegingen van de euro ten opzichte van andere valuta bijna op de voet. Vorige week waren secundaire cijfers zoals winkelverkopen overwegend hoog. De vergadering van de Bank of England van deze week voegt waarschijnlijk niets toe aan de situatie, aangezien het Monetary Policy Committee (MPC) het beleid en de prognoses in de hand heeft. Op de korte termijn wordt verwacht dat de ontwikkeling van het pond gelijk blijft lopen met die van de euro.

Euro

In de eurozone is een tweedeling aan het ontstaan tussen zwakke deelnamecijfers aan enquêtes (PMI uit de IFOI van vorige week) en sterke economische cijfers, zoals uit industriële productie. De lage verwachtingen voor zowel de bbp-cijfers van het eerste kwartaal als de flash-inflatie zouden voor een verrassende groei kunnen zorgen, waarop de euro vervolgens positief kan reageren. De enorme, korte positionering van de gemeenschappelijke munt die zichtbaar is op de markt kan de euro een nieuwe boost geven.

Amerikaanse dollar

De groei in het eerste kwartaal is positiever uitgevallen dan gedacht, hoewel een tijdelijke boost vanuit een voorraadopbouw ongeveer de helft van het verschil tussen de consensuscijfers en de daadwerkelijke cijfers verklaarde.

Deze week wordt het druk. De Federal Reserve houdt woensdag een vergadering. Er worden geen wijzigingen in beleidsvoering verwacht en we denken dat het statement heel steriel zal zijn en weinig prijsgeeft over wat er zich bij de Federal Reserve afspeelt. Het banenrapport dat vrijdag wordt gepubliceerd zal uitsluitsel geven over of de groei in lonen aanhoudt.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl