Dollar veert op door ‘hawkish’ Fed, rente in VS stijgt

Het traditionele verband tussen rentetarieven en valuta herstelde zich vorige week overduidelijk. De notulen van de laatste bijeenkomsten van de Federal Reserve lieten er geen twijfel over bestaan: een renteverhoging in maart is een uitgemaakte zaak. Dit zal voor de Amerikaanse rendementen nieuwe jaarrecords opleveren.

De dollar volgde deze lijn en eindigde de week hoger ten opzichte van alle andere G10-valuta. De verliezer van afgelopen week was de Zweedse kroon, die sterk daalde door teleurstellende inflatiecijfers. Een beleidsnormalisatie door de Riksbank zal nu langer op zich laten wachten.

Deze week zijn er vrij weinig macro-economische publicaties. De markten zullen waarschijnlijk vooral belangstelling hebben voor de Europese politiek. We hebben aankomend weekend niet alleen de aanloop naar de Italiaanse verkiezingen, ook zullen de Duitse sociaaldemocraten stemmen over de vraag of ze willen deelnemen aan de ‘grote coalitie’-regering van Angela Merkel. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Britse pond

Voor het Britse pond was de afgelopen week vrij goed: de munt eindigde bij de G10 valuta als tweede (net achter de Amerikaanse dollar) en won 1% ten opzichte van de euro. De hawkish uitspraken van de Bank of England voor de parlementaire treasurycommissie boden het pond steun, evenals het nieuws dat het Britse kabinet tot een gezamenlijk standpunt over de Brexit lijkt te komen.

Donderdag verschijnen de cijfers voor de maakindustrie, maar de belangrijkste gebeurtenis voor het pond zal de toespraak zijn die plaatsvervangend gouverneur Cunliffe van de Bank of England maandagavond houdt. Wij wachten op een hawkish bevestiging dat het Monetary Policy Committee de rente al in mei zal verhogen, zoals wij voorspellen.

Euro

De zwakke teneur van de meeste economische publicaties van vorige week in combinatie met de rally die de dollar in het algemeen vertoonde, haalden de gemeenschappelijke munt sterk omlaag ten opzichte van de greenback.

De PMI’s voor zakelijke activiteiten waren allemaal zwakker dan verwacht, hoewel ze nog wel op hoge niveaus staan. De publicatie van de notulen van de laatste ECB-bijeenkomst bleken een non-event te zijn. Onder deze omstandigheden leidde de recente vergroting van de korte-termijn renteverschillen met de VS – die een nieuw record voor deze cyclus bereikten – tot neerwaartse druk op de euro.

In de eurozone zal deze week de politiek centraal staan. De parlementsverkiezingen in Italië zullen waarschijnlijk een rommelig, onduidelijk parlement opleveren. Op dezelfde dag zullen de Duitse SPD-leden stemmen over de vraag of ze willen meedoen aan een grote coalitie met de christendemocraten van Angela Merkel. Peilingen geven een krappe meerderheid voor ‘ja’ aan, maar er blijft toch veel onzekerheid. De valutahandel op zondagavond 4 maart kan wel eens interessant en volatiel worden.

Amerikaanse dollar

De hawkish notulen van de FOMC-bijeenkomst van januari zetten de dollar vroeg in de week al op een positieve koers. Hierbij moet opgemerkt worden dat de Amerikaanse cijfers sinds de bijeenkomst nog sterker in de richting van renteverhogingen door de Federal Reserve zijn gaan wijzen.

De inflatie en de lonen waren in het algemeen goed voor een opwaartse verrassing. Een renteverhoging in maart is nu zo goed als zeker. Het lijkt er steeds meer op dat de markt onze visie van vier renteverhogingen in 2018 gaat bevestigen.

Aankomende woensdag verwachten we ook bij de deflator van de particuliere consumptieve bestedingen een positieve verrassing. Dit zou de dollar op zijn koers omhoog moeten houden, richting de hogere niveaus die we in de afgelopen tijd hebben gezien.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.