Dollar ziet grootste waardedaling in 14 jaar

We kunnen ons de voorspellingen van een jaar geleden nog wel herinneren, toen de Amerikaanse dollar al enige tijd aan een opmars bezig was en de wisselkoers met de euro richting pariteit ging ($1 = €1). Maar het liep uiteindelijk toch anders, want door het aansterken van de Europese economie en het uitblijven van extreme uitslagen tijdens verschillende Europese verkiezingen begon de euro al snel aan een opmars richting de $1,20. Binnen drie maanden hadden veel banken hun koersdoel voor de dollar alweer ingetrokken.

De dollar verloor het afgelopen jaar niet alleen ten opzichte van de euro, maar ook tegenover andere valuta. De zogeheten ‘handelsgewogen’ dollarindex, die de waarde van de Amerikaanse munt afzet tegen 26 andere valuta, ging vorig jaar met bijna 7% onderuit. Ten opzichte van een mandje met alleen de belangrijkste handelsvaluta verloor de dollar zelfs 10,2% aan koopkracht. Daarmee was 2017 het slechtste jaar voor de Amerikaanse valuta sinds 2003.

Sterkere dollar?

De waardedaling van de dollar is opmerkelijk, aangezien de Federal Reserve vorig jaar een aantal renteverhogingen heeft doorgevoerd en een begin heeft gemaakt met het verkleinen van haar balanstotaal. Dit zou in theorie tot meer dollarschaarste en een hogere dollarindex moeten leiden, maar dat blijkt nog niet uit de koersontwikkeling van het afgelopen jaar.

De verwachting dat Amerikaanse centrale bank volgend jaar meer renteverhogingen zal doorvoeren en meer staatsobligaties en hypotheekleningen van haar balans gaat halen betekent dat de dollarschaarste dit jaar verder zal toenemen. Die schaarste zou in theorie een stijgende dollar tot gevolg moeten hebben.

Toch zijn er ook andere variabelen die dit jaar van invloed kunnen zijn op de waarde van de dollar. Gaan de belastingmaatregelen die president Trump wil doorvoeren de gewenste impuls geven aan de Amerikaanse economie? En wat gebeurt er met de waarde van de dollar als meer landen in andere valuta willen handelen? Al deze factoren kunnen dit jaar hun stempel gaan drukken op de dollarkoers.

Amerikaanse dollar ziet grootste waardedaling in 14 jaar (Grafiek via Wolfstreet.com)

Eén gedachte over “Dollar ziet grootste waardedaling in 14 jaar

 • 6 januari 2018 om 22:46
  Permalink

  enige dagen aangehoord in een discussie tussen enkele bankiers van Rusland en China dat de VS tussen 1992 en 2016 in totaal 500 maal meer geld in omloop gebracht als dat volgens BBP zou zijn toegestaan.
  Dat is mogelijk omdat VS absolute leider en dictator van de wereld is geweest.
  Helaas deze pret is voorbij en nu zal op termijn van 2 jaar daar een hoge prijs voor gaan betalen.
  China is de nieuwe economische machthebber, gelukkig stelt hun defensie apparaat tov Rusland weinig voor.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.