Er waren vorige week wat vreemde bewegingen op de valutamarkten. De meedogenloze sell-off van aandelen die wereldwijd plaatsvond en de toenemende risicomijding deden de Amerikaanse dollar geen goed: de koers van de munt daalde ten opzichte van elke G10-valuta met uitzondering van de Canadese dollar. Ook verloor de dollar ten opzichte van de valuta van de meeste opkomende markten buiten de Pacific Rim, wat het nog opmerkelijker maakte. Dat de yen als veilige haven profiteerde van de nervositeit op de markt was geen verrassing, maar de Turkse lira, de Zuid-Afrikaanse rand en de Braziliaanse real deden dat ook; alle werden gesteund door marktvriendelijke politieke ontwikkelingen.

Omdat er deze week geen belangrijk macro-economisch of monetair nieuws is, verwachten we dat de markten zich blijven richten op de interactie tussen de Amerikaanse rentetarieven, risicovolle activa en valutakoersen. De ongebruikelijke divergentie tussen de koers van de dollar en hogere Amerikaanse rentes kan, als dit in de komende weken zo blijft, een cruciale ontwikkeling zijn. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

De economische ontwikkelingen in de eurozone worden nog steeds overschaduwd door het conflict met de rechts-populistische Italiaanse regering, die van plan is om de Brusselse richtlijnen over begrotingstekorten te negeren. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de cijfers van de industriële productie veel sterker waren dan verwacht, en dat recente economische publicaties niet op vertraging wijzen. Toch kan de impasse rond Italië – vóór de deadline van 15 oktober waarop dat land zijn begroting bij de Europese Commissie ingediend moet hebben – een negatief effect op de gemeenschappelijke munt hebben.

Britse pond

Het Britse pond werd vorige week gesteund door hoopgevende geruchten uit de Brexit-onderhandelingen. Wel raakt het pond op het moment van schrijven in de vroege Aziatische handel alle winst van vorige week alweer kwijt, na het nieuws dat de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie in het weekend waren vastgelopen en ze op het punt staan een belangrijke deadline te missen. Behalve de Brexit-onderhandelingen krijgen we deze week op dinsdag de looncijfers en woensdag de inflatiecijfers voor het Verenigd Koninkrijk. Dit alles zal essentiële informatie opleveren om het tempo van de renteverhogingen door de Bank of England te kunnen voorspellen.

Amerikaanse dollar

Het was opvallend dat de Amerikaanse dollar ondanks de algehele vlucht uit risico en de uitverkoop op de aandelenmarkt niet tot een rally kwam. Vooral ook omdat de Amerikaanse koersen lang niet zo sterk daalden als je bij dit soort dalingen op de aandelenmarkt zou verwachten, én gezien de zeer teleurstellende inflatiecijfers voor september uit de VS. Bij die laatste liet de headline-inflatie een drastische daling zien, van 2,7% tot wel 2,3%. De daling van de kerninflatie van 0,1% was minder spectaculair, maar betekent misschien wel méér.

Maandag verschenen cijfers van de detailhandelsverkopen, maar het is nog belangrijker om in de gaten te houden of de Amerikaanse dollar de hogere Amerikaanse rentes en de toenemende risicomijding blijft negeren, en een rally van de munt uitblijft.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl