Duitse hooggerechtshof: “Opkoopprogramma ECB in strijd met mandaat”

Het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank is in strijd met het verbod op monetaire financiering en valt buiten het mandaat van de centrale bank, zo oordeelt het Duitse hooggerechtshof. In het persbericht dat vandaag naar buiten werd gebracht staat dat het Europese stelsel van centrale banken met het opkopen van staatsobligaties in overtreding is van Artikel 123 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap.

“Met het lanceren van het opkoopprogramma voor staatsobligaties overtreed het Europese systeem van centrale banken (ESCB) het verbod op monetaire financiering. Daarom meent de aanklager dat de Duitse Bundesbank niet zou mogen deelnemen aan het opkoopprogramma en dat de Duitse regering verplicht is stappen te ondernemen tegen dit programma.”

De ECB voert het argument aan dat haar opkoopprogramma niet in strijd is met het verbod op monetaire financiering van overheidstekorten, omdat ze uitsluitend staatsobligaties opkoopt via de secundaire markt. Dat betekent dat centrale banken niet rechtstreeks geld uitlenen aan overheden, maar alleen schuldpapier opkopen van andere beleggers. Dat argument hield bij het Duitse hooggerechtshof geen stand, omdat die oordeelt dat de markt van tevoren al weet hoeveel obligaties er maandelijks opgekocht worden en daarop kunnen anticiperen.

Disproportioneel en onwettig

Het Duitse hooggerechtshof oordeelt dat het opkoopprogramma van de ECB disproportioneel is ten opzichte van het beoogde doel en dat een goede onderbouwing voor de voortzetting van dit programma ontbreekt. Daar komt bij dat het nog steeds weinig duidelijkheid is over hoe de ECB en de nationale centrale banken de verliezen moeten verdelen in het geval de waarde van het opgekochte schuldpapier daalt of in het geval een land haar schuldverplichting niet nakomt. In een ongunstig scenario zou dat kunnen betekenen dat de centrale bank geld nodig heeft van de overheid en dat daardoor de begroting van de Eurolanden onder druk komt te staan.

De uitspraak van het Duitse hooggerechtshof laat niets aan duidelijkheid over, maar het is de vraag of er maatregelen zullen volgen. De kritiek op het stimuleringsprogramma van de ECB is bekend, maar er wordt tot op de dag van vandaag geen gehoor aan gegeven. De centrale bank heeft weliswaar besloten het opkoopprogramma terug te schroeven naar €60 miljard per maand, maar van een snelle afbouw is nog zeker geen sprake. Het is de vraag hoe de politiek en de centrale bank hierop zullen reageren.

Opkoopprogramma ECB

In maart 2015 begon de ECB met het opkopen van staatsobligaties van Eurolanden, met als doel de inflatie aan te jagen en de rente verder omlaag te brengen. Later werd het opkoopprogramma opgeschaald van €60 naar €80 miljard en begon de centrale bank naast staatsobligaties ook bedrijfsobligaties op te kopen.

Volgens Draghi heeft dit stimuleringsprogramma miljoenen nieuwe banen opgeleverd, maar critici waarschuwen dat het bij overheden de prikkel wegneemt om hervormingen door te voeren. Ook is er veel kritiek geweest op het besluit om ook bedrijfsobligaties op te kopen, omdat deze maatregel de grote bedrijven financieel bevoordeelt ten opzichte van het midden- en kleinbedrijf.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

10 gedachten over “Duitse hooggerechtshof: “Opkoopprogramma ECB in strijd met mandaat”

 • 15 augustus 2017 om 12:22
  Permalink

  Alles is een grote leugen…. alles is er op gericht om de burger totaal uit te zuigen belasting over belasting en bewust schulden creeren die later op de burger afgewenteld gaan worden.

  Beantwoorden
  • 15 augustus 2017 om 12:45
   Permalink

   Het systeem waarbij overheden zichzelf financieren loopt langzaam maar zeker vast. Staatsobligaties zijn al lang geen risicovrij bezit meer, maar ze worden nog wel als zodanig geprijsd. De enige manier waarop overheden die schulden kunnen terugbetalen is door de belastingen nog verder op te schroeven en een nog groter deel van het pensioenvermogen richting staatsobligaties te trekken. Daarom wil men ook ZZP’ers bij een pensioenfonds hebben, zodat de staat ook aanspraak kan maken op die middelen.

   Helaas zijn pensioenfondsen vaak verplicht, maar gelukkig is niemand verplicht zijn of haar spaargeld op de bankrekening te laten staan tegen bijna nul procent rente.

   Beantwoorden
   • 15 augustus 2017 om 23:42
    Permalink

    Geld wordt gecreerd via kredieten te verstrekken, dat geld heeft nooit bestaan.
    Door de rente op de spaarrekening op 0 of zelfs negatief zullen mensen hun schulden aan de banken afbetalen.Eigenlijk is het een vorm van witwassen, crimineel krediet witwassen tegen contant geld.

    Het zijn juist de overheden en de banken die de grootste criminelen zijn. Doordat ze de macht hebben het rechtsysteem naar hun hand te zetten kun je ze geen van allen aanpakken. De enige mogelijkheid is een revolutie.

    Beantwoorden
    • 16 augustus 2017 om 18:09
     Permalink

     Helemaal mee eens ! En voor een revolutie heb je mensen nodig.., Meerdere mensen die andere mensen weer aan weten te sporen.. Volgens mij beginnen de grootste protesten toch eerst met een goed gesprek aan een tafel door een aantal gelijk gestemden die met elkaar iets op touw zetten. En daar ga je al , zelfs op een site waar mensen met dezelfde interesse bij elkaar komen , alleen maar gehakketak onder elkaar..

     Beantwoorden
     • 16 augustus 2017 om 19:24
      Permalink

      Kijk,daar komt de aap uit de mouw.
      Deze meneer money as debt is een revolutie provoceur agentje. Waarschijnlijk ook geen echt baantje heeft hij en paraciteerd hij maar op andermans portomoneetje.
      Pleur op mafkees en ga je eigen revolutie met jezelf bespreken of uitvechten. Gehersenspoelde idioot dat je bent.

     • 16 augustus 2017 om 20:35
      Permalink

      Het zijn altijd dezelfde klojo’s die vanachter hun toetsenbord hen frustratie afreageren.. Bla bla wat ben je toch een vent..
      Geen werk ? Je moest is weten…, Einstein..

      Voor een “site/forum -gangmaker” doe je goed je best en krijg je misschien wel een extra muntje van de jongens.. 🙂

      Maar voor een echte Revolutie mag iedereen me wakker maken.. Niet zo’n Malieveld-theekransje waar jij waarschijnlijk aan de thee zit….

     • 16 augustus 2017 om 20:45
      Permalink

      Klaplopertje op sokken dagge bent, hahahahaha

 • 15 augustus 2017 om 12:40
  Permalink

  Frank over pinnen.
  Ik woon in de Filipijnen en daar kun je al goed zien dat banken elkaar niet meer vertrouwen. Ik wilde geld pinnen bij mijn eigen bank was de pinautomaat leeg. Bij 5 andere banken kon ik alleen pinnen met de pinpas van die betreffende bank. Zelfs met de meastercards kun je je hotel niet meer betalen. Ik neem het zekere voor het onzekere en neem het allergrootste deel van de bank . Ook op reis betaal ik voortaan alles cash, ik vertrouw geen enkele bank meer.
  In gevallen als deze zie je hoe kwetsbaar je bent met pinpassen of creditcards.

  Beantwoorden
 • 16 augustus 2017 om 21:33
  Permalink

  Het Duitse hooggerechtshof heeft geen macht, want het moet e.e.a. overgeven aan het corrupte E.U. hof, welke er weer een draai aan maakt. Schaubele ondersteund de €urocraten met een gemanipuleerde zienswijze. De E.U. en zijn vazallen staan met de rug tegen de muur. Het is of de corrupte zuid E.U. staten laten vallen en enorme schulden doorstrepen, of doorgaan met drukpersen. Een kleine renteverhoging zal de 9% zombie bedrijven welke tegen bijna 0% rente op de been gehouden worden, onderuit halen. Dat zal tot een financiële chaos, banken crash, en hoge werkeloosheid leiden. Is Engeland toch er tijdig tussen uit gegaan?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.