Toen Duitsland begin deze eeuw haar vertrouwde D-Mark omwisselde voor de euro stond niet iedereen te trappelen om de oude bankbiljetten en munten in te leveren. Veertien jaar na de introductie van de euro zwerft er nog altijd een slordige 13 miljard D-Mark rond, dat omgerekend naar euro’s een waarde van €6,65 miljard vertegenwoordigt.

Duitsers worden nu weer aangespoord om hun oude geld te gebruiken, want de Frankfurter Allgemeine Zeitung schrijft dat de webwinkel Hertie.de nu Duitse marken als betaling voor online bestelling accepteert. Klanten moeten het geld dan wel per post naar de webwinkel toesturen, omdat er simpelweg geen giraal systeem meer bestaat voor deze munt. Dat maakt het onmogelijk om Duitse marken via een creditcard of Paypal rekening over te schrijven.Waarom dan met Duitse marken betalen?

Om klanten toch over de streep te trekken biedt de webwinkel een interessant lokkertje. Betaal je met Duitse marken in plaats van met euro’s, dan krijg je de artikelen tegen een zeer gunstige wisselkoers. In plaats van de officiële wisselkoers van 1,95583 hanteert de webwinkel een wisselkoers van 1,8181 Duitse mark per euro. Dat betekent dat het oude geld bij de webwinkel meer koopkracht heeft dan aan het loket van de Bundesbank. Een aankoop van €100 kost zo omgerekend iets minder dan €93, indien je met Duitse marken betaalt.

100_DM_Serie4_Vorderseite

Een biljet van 100 Duitse mark is ongeveer 50 euro waard (Afbeelding van Wikipedia)

Veilige haven?

De Duitse regering staat het gebruik van Duitse marken als betaalmiddel in de winkels nog steeds toe. Ook accepteert de centrale bank het oude geld (munten én biljetten) nog steeds onbeperkt tegen de officiële wisselkoers van 1,95583 Duitse mark voor één euro. Per jaar wordt er ongeveer 100 miljoen Duitse mark ingeleverd, wat betekent dat het geld in dit tempo de volgende eeuw ook nog wel zal halen.

Het bewaren van Duitse marken is minder onlogisch dan het lijkt. Toegegeven; het geld wordt op minder plaatsen geaccepteerd dan de euro, maar dat neemt niet weg dat het nog altijd een behoorlijke waarde vertegenwoordigt. Ook worden de oude Duitse marken niet meer gemaakt, wat betekent dat het aanbod beperkt is en beperkt zal blijven. Dit in tegenstelling tot de euro, waarvan de geldhoeveelheid ieder jaar verder kan toenemen.

Duitse spaarders die zich zorgen maken over het monetaire beleid van de ECB en de toekomst van de euro kunnen dus hun toevlucht zoeken in het oude geld. Niet per definitie als betaalmiddel, maar als een alternatief voor spaargeld dat toch geen rente meer oplevert. Het enige risico dat je met de D-Mark hebt is dat de centrale bank van de ene op de andere dag kan besluiten dat het geld niets meer waard is. Maar die kans achten wij zeer klein…

Nederlandse gulden

Ook in Nederland zwerft nog steeds oud geld rond. Zo was er in 2011 nog ongeveer twee miljard gulden in omloop, waarvan bijna de helft in munten en de helft in bankbiljetten. De oude munten worden niet meer geaccepteerd door de centrale bank, maar de meeste biljetten kunnen nog tot januari 2032 bij de centrale bank ingeleverd worden tegen de officiële wisselkoers van 2,20371 gulden voor één euro.

Het enige muntgeld dat nog wel waarde heeft zijn de oude zilveren guldens en rijksdaalders, want die worden nog steeds aangeboden voor de intrinsieke waarde van het zilver. En die is bij de actuele zilverprijs vele malen hoger dan de nominale waarde omgerekend naar euro’s. Zo worden ook het gouden tientje nog steeds verkocht, tegen een geringe premie boven de waarde van het goud dat in de munt zit.

Lees ook: