€1,2 biljoen in schuldpapier dat niets oplevert

Steeds meer beleggers moeten genoegen nemen met een negatieve rente op Europese staatsobligaties. De Financial Times verwijst naar een recent onderzoek van Bank of America, waaruit bleek dat beleggers nu al voor €1,2 biljoen aan kortlopend schuldpapier in de boeken hebben waarover zij rente moeten betalen. Dat is ongeveer een kwart van de totale staatsschulden in de Eurozone.

Vooral de snelle groei van de hoeveelheid staatsobligaties met een negatieve rente in de beleggingsportefeuilles valt op. In oktober vorig jaar hadden beleggers voor in totaal €500 miljard aan niet-renderend schuldpapier op de balans staan. De toename van de afgelopen maanden is het gevolg van een verdere daling van de rente en een tekort aan kwalitatief hoogwaardig schuldpapier om in te beleggen.

De hoeveelheid schuldpapier met negatieve rente in de portefeuille van institutionele en particuliere beleggers is gegroeid als gevolg van de negatieve depositorente die de ECB sinds juni vorig jaar hanteert. Sindsdien betalen banken rente over de overtollige reserves die ze parkeerden bij de centrale bank.

euro-bills2

 

€1,2 biljoen aan vermogen is al geparkeerd in schuldpapier dat niets oplevert

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo