De ECB heeft zojuist haar bekendgemaakt de rente ongewijzigd te laten. Banken kunnen nog steeds tegen een rente van 0,0% lenen van de centrale bank, terwijl ze voor het parkeren van overtollige reserves een rente van 0,4% moeten betalen. Vanmiddag om 14:30 zal ECB-president Draghi een toelichting geven op het rentebesluit en de vragen van de pers beantwoorden. De persconferentie is vanaf 14:30 via onderstaande livestream te volgen.

Inflatie

We zijn vooral benieuwd wat Draghi over de oplopende inflatie in de Eurozone te zeggen heeft. Dat cijfer kwam onlangs uit op 1,1%, terwijl de inflatie in Duitsland zelfs de 1,7% aantikte. Door de oplopende inflatie en de stijgende rente op de obligatiemarkt wordt de druk op de Europese centrale bank steeds groter om het voorbeeld van de Federal Reserve te volgen en de rente stapsgewijs te verhogen.

De rente is nu al zo lang laag dat er bubbels dreigen te ontstaan in de economie, onder meer op de huizenmarkt en in de markt voor bedrijfsobligaties. Vooral in Duitsland is er veel kritiek op het rentebeleid van de centrale bank, dat vooral de spaarders benadeelt.