ECB lanceert QE-programma van €60 miljard per maand

De ECB gaat voor €60 miljard per maand aan staatsobligaties kopen tot september 2016. Dat betekent dat de centrale bank in totaal €1.140 miljard aan haar balanstotaal zal toevoegen om de rente verder omlaag te drukken. Van de mogelijke verliezen op deze staatsobligaties zal 20% gedragen worden door de ECB en 80% door de nationale centrale banken binnen de Eurozone. Volgens Draghi blijft het stimuleringsprogramma van kracht tot de inflatie weer in de buurt komt van de doelstelling van de centrale bank. Die doelstelling is geformuleerd als dicht bij, maar beneden de 2% op de middellange termijn. Met ingang van maart start de centrale bank met het aankopen van staatsobligaties van Eurolanden, waarbij het aandeel van alle deelnemende landen in het kapitaal van de ECB als verdeelsleutel wordt gebruikt.

Volgens Draghi zal dit stimuleringsprogramma bijdragen aan een nog ruimere kredietverleningen aan consumenten en bedrijven in de Eurozone. Dat zal op termijn ook ten gunste komen aan het herstel van de economie in de Eurozone, zo suggereerde Draghi. Een toename in de kredietgroei door de soepele kredietverlening zal de inflatie weer richting de gewenste 2% brengen. Reden voor de aankondiging van dit stimuleringsprogramma is het bestrijden van ongewenste effecten, zo lezen we in de volledige persverklaring van de centrale bank. Hiermee doelt Draghi op de neerwaartse prijsdruk in de Eurozone, die versterkt is door de daling van de olieprijs. Dit kan op termijn zorgen voor een neerwaartse druk op de lonen en de prijzen.

Koersen stijgen na besluit ECB

Als reactie op dit monetaire stimuleringsprogramma stegen de Europese aandelenkoersen naar het hoogste niveau in zeven jaar. De goudprijs en de zilverprijs gingen ook wat omhoog. Het nieuws was blijkbaar al grotendeels ingeprijsd, nadat gisteren details over het stimuleringsprogramma uitlekten. De goudprijs staat op het moment van schrijven op €36.371 per kilo en de zilverprijs op €511 per kilogram. De euro zakte zoals verwacht verder weg tegenover de dollar, naar $1,1475. De AEX staat op het moment van schrijven op 444,50, een stijging van 0,8%. De olieprijs staat vandaag ook ruim 2% hoger.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “ECB lanceert QE-programma van €60 miljard per maand

  • Draghi zijn smoes voor € 1,14 biljoen is deflatie bestrijden. Deflatie kan allen bestreden worden met geldinjecties in de fysieke economie. De ECB QE zal geld injecteren in de…. financiële sector, bij de speculanten en de hedgefondsen want de fysieke economie beschikt niet over de staatsschuldpapieren die deze QE gaat opkopen. Dit geld zal de beurzen nog verder van de werkelijkheid doen stijgen, de rijken gaan (nog) rijker worden en de armen nog armer. De deflatie en de krimp in de fysieke economie zullen hierdoor niet stoppen. Dit zijn de QE ervaringen in de VS en Japan. Draghi kopieert de truc uit Amerika, meer niet.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *