ECB-building-eveningDe ECB heeft vanwege het schandaal bij Volkswagen de aankoop van obligaties van het autoconcern voorlopig stopgezet. De Europese Centrale Bank koopt sinds maart dit jaar voor €60 miljard per maand Europees schuldpapier op. Dat zijn niet alleen staatsleningen, maar ook leningen van grote bedrijven zoals Volkswagen. De Duitse autofabrikant is één van de grootste private uitgevers van schuldpapier, maar door de ‘Dieselgate’ wil de centrale bank de obligaties van het bedrijf niet meer kopen.

De kredietwaardigheid van Volkswagen kan verslechteren nu het bedrijf een miljardenclaim boven het hoofd hangt. De koers van het aandeel is al met een derde gezakt, maar ook obligatiehouders kunnen door dit schandaal getroffen worden. De ECB wil daarom eerst de financiële gevolgen in kaart brengen, voordat ze besluit de aankoop van Volkswagen leningen te hervatten. De Duitse autofabrikant is de grootste private uitgever van schuldpapier in de Eurozone.

Met het opkopen van bedrijfsleningen en staatsleningen is de ECB steeds meer op de Federal Reserve gaan lijken. De onafhankelijkheid van de centrale bank staat steeds meer ter discussie. Het stimuleringsprogramma was al zeer omstreden en werd zwaar bekritiseerd door onder andere Weidmann van de Bundesbank en Wellink en Knot van de DNB.