ECB verliest miljoenen met obligaties van Steinhoff International

De ECB heeft enkele tientallen miljoenen verlies geleden op haar obligaties van Steinhoff International, een Zuid-Afrikaanse conglomeraat dat eind vorig jaar in opspraak kwam wegens ‘onregelmatigheden’ in de boekhouding. Door dit nieuws verloor het aandeel begin december al meer dan 60% van haar waarde, terwijl ook de waarde van de obligaties hard onderuit ging.

In juli 2017 haalde Steinhoff International voor in totaal €800 miljoen op met de uitgifte van nieuwe obligaties. De Europese Centrale Bank schreef zich in voor deze obligaties, omdat kredietbeoordelaars deze als ‘investment grade’ bestempelden. Daarmee voldeden de obligaties aan de voorwaarden van het corporate sector purchase programme, het programma waaronder de ECB iedere maand voor miljarden euro’s aan bedrijfsleningen binnen de eurozone opkoopt.

ECB verliest miljoenen op obligaties

Volgens de Financial Times heeft de ECB vorig jaar ongeveer €100 miljoen aan obligaties van Steinhoff International aangekocht, obligaties die afgelopen week nog maar voor 49 tot 59 procent van hun oorspronkelijke waarde verhandeld werden. In het meest recente overzicht van de ECB worden obligaties van dit bedrijf niet meer genoemd, waaruit we kunnen concluderen dat de centrale bank deze stukken inderdaad verkocht heeft. Een woordvoerder van de ECB bevestigde de verkoop van deze obligaties, wat betekent dat de ECB op deze transactie bijna €50 miljoen verlies geleden heeft.

Het zou overigens niet voor het eerst zijn dat de ECB bedrijfsobligaties weer verkoopt. In november deed ze alle obligaties van grondstoffengigant Glencore van de hand, nadat dit bedrijf haar financiële entiteit van Luxemburg naar Jersey verplaatste. Daarmee viel het bedrijf buiten de Eurozone en voldeed het niet meer aan de voorwaarden van het opkoopprogramma van de ECB.

ECB kocht vorig jaar obligaties van Steinhoff International (Grafiek via Zero Hedge)

Obligatieveiling van Steinhoff International kwamen eind vorig jaar terug in het overzicht van de ECB (Via UBS)

ECB begeeft zich op glad ijs

De ECB heeft sinds het begin van het opkoopprogramma in maart 2016 al voor €2.286 miljard aan schuldpapier opgekocht, waarvan het grootste gedeelte (82,6%) bestaat uit staatsobligaties van Eurolanden. De portefeuille van bedrijfsobligaties bedraagt momenteel ongeveer €131 miljard, omgerekend ‘slechts’ 5,7% van alle obligaties die de ECB inmiddels heeft opgekocht.

Met het opkopen van bedrijfsleningen begeeft de Europese Centrale Bank zich op glad ijs, zoals ook blijkt uit dit voorbeeld. Daarnaast verstoort de centrale bank de markt, omdat ze alleen obligaties van grote bedrijven opkoopt. Daardoor kunnen grote bedrijven goedkoop aan krediet komen, terwijl het midden- en kleinbedrijf er geen enkel voordeel uit haalt. Een ander marktverstorend effect is dat de ECB alleen obligaties binnen de Eurozone opkoopt, waardoor bedrijven benadeeld worden die uit de Eurozone vertrekken (zie het voorbeeld van Glencore).

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “ECB verliest miljoenen met obligaties van Steinhoff International

  • 9 januari 2018 om 22:14
    Permalink

    Wat erger is, dat feitelijk de belastingbetaler voor dit, gespeculeerde of onvoorzichtige kopen, verlies moet opdraaien. De vraag is wat heeft de E.C.B. nog aan junk bonds in portefeuille. Bekend is, dat 9% van alle bedrijven als zombies aangemerkt kan worden. Hopelijk heeft de E.C.B. hier niet veel van in portefeulle, als de schuldenbel knapt.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.