Euro onderaan bandbreedte, Britse pond daalt door Brexit-kriebels

De economische cijfers uit de VS waren zwakker en vooral de detailhandelsverkopen waren schrikbarend negatief. Toch had dit geen enkele invloed op het risicosentiment en eindigden de meeste aandelen deze week hoger. Onder deze omstandigheden deed de dollar het goed, terwijl de koersen van een aantal van de best presterende valuta’s van opkomende markten sterk daalden.

Trump heeft een twijfelachtige noodtoestand uitgeroepen, maar nu kan er tenminste geen shutdown van de federale overheid meer komen. De markten kozen voor deze positieve invalshoek. Daarentegen vertelde ECB-directielid Benoît Cœuré toehoorders in New York dat de centrale bank zich zorgen begint te maken over de vertraging van de economie en het gebrek aan inflatiedruk in de eurozone. Hij liet doorschemeren dat men een extra ronde langetermijnleningen aan banken overweegt.

Deze week doemt de flash PMI-index voor industriële activiteit in de eurozone op. We verwachten een behoorlijke rebound ten opzichte van de lage niveaus van de afgelopen tijd. Mochten deze cijfers weer teleurstellen, dan moeten wij onze visie dat de vertraging in de eurozone tijdelijk is bijstellen. Dit zou effect hebben op onze prognoses voor EURUSD. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

Vorige week kwamen er opnieuw zwakke cijfers uit de eurozone. De industriële productie in december was opnieuw een neerwaartse verrassing en de totale groei van het bbp in het laatste kwartaal van 2018 was een levenloze 0,8% op jaarbasis. Deze week verwachten we dat de index van zakelijke activiteit in de industrie in februari, die donderdag verschijnt, wat duidelijkheid zal geven. Dit is misschien wel de best ontwikkelde maatstaf voor de toestand van de economie van de eurozone. Als er geen enkele rebound komt ten opzichte van het huidige niveau, dat nauwelijks groei laat zien, dan zou dat een grote teleurstelling zijn.

Britse pond

Sinds een paar weken is geen nieuws duidelijk slecht nieuws voor het Britse pond. Het gebrek aan voortgang bij de Brexit-onderhandelingen en het gevoel dat de EU alle grootspraak van het Verenigd Koninkrijk zal ontmaskeren, droegen bij aan de slechte prestaties van het pond, dat opnieuw het slechtst presteerde van alle G10-valuta. De klok tikt door naar de deadline van 29 maart. Deze week verwachten we hoogstens dat de datum voor de tweede parlementaire stemming over de terugtrekkingsovereenkomst wordt vastgelegd.

Amerikaanse dollar

De economische cijfers uit de VS werden vorige week wisselender. Tegenover de sterke kerninflatie stond een schrikbarend negatieve verrassing bij de detailhandelsverkopen voor december, die alleen al in die maand 1,2% gedaald waren. Dit cijfer is traditioneel volatiel en de gegevensverzameling is door de shutdown van de overheid verstoord.

We zullen daarom minstens tot de publicatie van het cijfer voor volgende maand wachten voordat we conclusies trekken. De meeste andere indicatoren in de VS wijzen op – weliswaar gematigde – stabiele groei, en de ommezwaai van de Federal Reserve met betrekking tot de rente heeft de financiële condities verbeterd. Daarom blijven wij een decor van gematigde groei zien in combinatie met lage rentes in de VS, die de valuta’s van opkomende markten aardig wat steun zouden moeten bieden.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.