Euro stabiliseert na beter politiek nieuws

Het was een volatiele week voor zowel de dollar, de euro als het pond. De week begon met een koersstijging van de dollar, toen het nieuws kwam dat Trump overweegt beperkingen op te leggen aan Chinese investeringen in de VS. Dat zorgde voor een golf van risicomijding op de markten. De euro ondervond nu ook druk door de angst dat in Duitsland de regerende coalitie van Merkel ondermijnd zou worden door het uitblijven van een akkoord over migratie. Maar aan het einde van de week kwam het verrassende nieuws dat een akkoord was bereikt. Ook was er wat uitstekend nieuws uit het IFO-rapport van Duitse investeerders. Dit samen maakte een rebound van de euro mogelijk, waardoor de koers van de munt deze week uiteindelijk gelijk bleef, met het pond er vlak bij.

De verliezer van de week was de Nieuw-Zeelandse dollar, die meer dan 2% daalde nadat bekend werd dat de centrale bank zich zorgen begint te maken over de neerwaartse risico’s voor de economie.

Deze week zal alle aandacht uitgaan naar het Amerikaanse payroll report, dat vrijdag verschijnt. De Britse PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit die maandag en woensdag gepubliceerd worden, kunnen het pond ook steunen, terwijl de Australische en Zweedse centrale banken beide op dinsdag bijeenkomen. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

Het verrassende akkoord van de Europese Unie over het migratiebeleid bood de gemeenschappelijke munt wat broodnodige steun. Zondag laat werd echter bekend dat in de Beierse CSU geëist werd dat migranten die in een ander land geregistreerd zijn, (in strijd met de Schengen-overeenkomst) aan de grens teruggestuurd worden. Dit dreigde de regerende coalitie weer te ondermijnen. Deze week is er weinig economisch of beleidsmatig nieuws uit de eurozone, behalve de Duitse fabrieksorders op donderdag. De politieke krantenkoppen zullen hier de koersen blijven bepalen.

Britse pond

Het was een hele stille week, zonder belangrijke ontwikkelingen, noch in het economische nieuws, noch in de Brexit-onderhandelingen. Het Britse pond volgde hierdoor de bewegingen van de euro ten opzichte van niet-Europese valuta’s op de voet. De handel zal deze week bepaald worden door de publicatie van de PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit op maandag en woensdag. Er is een redelijke kans op een opwaartse verrassing, gezien het feit dat het economische nieuws uit het Verenigd Koninkrijk de laatste tijd in het algemeen steviger van toon is. Als dit gebeurt, denken wij dat er een voedingsbodem is voor een significante rally in het pond ten opzichte van zowel de euro als de dollar.

Amerikaanse dollar

Het economische nieuws uit de VS blijkt wat zwakker te zijn dan een paar weken lang verwacht werd. Het is nog te vroeg om hier betekenis aan te geven, maar het feit dat de koers van de dollar hier helemaal niet op reageerde, betekent dat deze waarschijnlijk gevoelig zal zijn voor elke neerwaartse verrassing uit het Amerikaanse payroll report dat vrijdag verschijnt, gezien de algemene verwachting dat dat sterk zal zijn. Ook de publicatie van de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve donderdag zal belangrijk zijn.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.