Europa en Rusland dichter bij handel in euro’s

Europa en Rusland hebben opnieuw een stap gezet richting het gebruik van de euro voor internationale handel. De Russische minister van Financiën Anton Siluanov en de vice-president van de energie-unie van de Europese Commissie Maroš Šefčovič hebben namelijk afgesproken om een werkgroep op te zetten die zich over dit vraagstuk zal buigen.

Beide partijen hebben aangegeven dat het gebruik van nationale valuta voor beide landen gunstig is, omdat het risico’s voor ondernemers in de EU en Rusland wegneemt. Siluanov en Šefčovič spraken ook over het verbeteren van het investeringsklimaat in Rusland en het openstellen van de markt voor Europese bedrijven. Deze ontmoeting tussen vertegenwoordigers van Rusland en de Europese Commissie laat zien dat er op hoog niveau gewerkt wordt aan het versterken van de euro als internationale handelsmunt.

Internationale rol van de euro

Zowel Europa als Rusland willen hun afhankelijkheid van de dollar verkleinen. Eind vorig jaar kwam de Europese Commissie met een nieuw voorstel om de rol van de internationale euro te promoten. Ook uitte Jean-Claude Juncker vorig jaar zijn onvrede over de Europese afhankelijkheid van de dollar in energietransacties.

De Russische minister van Economische Zaken Maxim Oreshkin zei eind vorig jaar in een interview met Russia Today dat zijn land open staat voor het gebruik van euro’s. Vorige week zei hij tijdens het St. Petersburg Economic Forum dat verschillende handelspartners van Rusland een steeds groter deel van hun reserves in euro’s aanhouden. Hij suggereerde dat de euro daarmee de rol van de dollar kan overnemen als internationale handelsmunt.

“China, Turkije, en andere handelspartners breiden hun positie in euro’s uit, evenals Europa. De dollar is geleidelijk en onvermijdelijk marktaandeel aan het verliezen in de wereld. Dit is niet alleen iets wat Rusland aangaat, maar de hele wereld.”

De ECB publiceerde deze week een nieuw rapport over de internationale rol van de euro. Klik hier om het rapport te downloaden.

Dit artikel verscheen eerder op Geotrendlines

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders