Europese valuta lijden onder afwijzing begrotingsvoorstel Italië

De Europese Commissie heeft duidelijk gemaakt dat zij niet tevreden is met het begrotingsvoorstel van de populistische Italiaanse regering. Brussel dreigt hierdoor op ramkoers met Rome te raken, wat het negatieve sentiment rond de euro vergroot. Ook het Britse pond had te lijden: de zwakke cijfers zorgden ervoor dat de markten hun verwachtingen over de aanscherping van het beleid door de Bank of England opnieuw in de tijd opschoven. De euro en het pond trokken alle andere Europese valuta omlaag ten opzichte van de Amerikaanse dollar, terwijl de dollar binnen de G10 alleen tegenover de Australische en de Nieuw-Zeelandse dollars terrein verloor.

Volgende week staat de oktoberbijeenkomst van de ECB centraal. Deze vindt donderdag plaats. Daarnaast zullen de bijeenkomsten van de Bank of Canada, de Riksbank en de Norges Bank bepalend zijn voor de betreffende munten. In de VS zullen de eerste schattingen van het bbp van het derde kwartaal, die vrijdag verschijnen, het belangrijkste macro-economische nieuws zijn. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

Door de sell-off van Italiaanse staatsobligaties blijft de gemeenschappelijke munt het moeilijk hebben. Het conflict tussen Brussel en de rechts-populistische Italiaanse regering lijkt nog niet dichter bij een oplossing te zijn. De Europese Commissie lijkt steeds serieuzer te overwegen om een procedure bij buitensporige tekorten tegen Italië te starten.

Wij verwachten dat de belangrijkste bespreekpunten op de komende bijeenkomst van de ECB met de Italiaanse begroting te maken zullen hebben, en met het feit dat de Europese kerninflatie maar niet boven het niveau van 1,0% wil komen. Zolang de laatste geen duidelijke opwaartse trend laat zien, is het nauwelijks voorstelbaar dat de rente in de eurozone zal gaan stijgen.

Britse pond

Er staan geen belangrijke macro-economische of politieke publicaties op de agenda. Dit betekent dat de koers van het pond vooral zal reageren op nieuws en geruchten over de Brexit-onderhandelingen. Nu in de afgelopen dagen geen vooruitgang is geboekt, zal de EU-bijeenkomst van november waarschijnlijk naar december uitgesteld worden. De spanningen op de valutamarkten zijn hierdoor iets verminderd. De cross rate GBP/EUR reageert goed op deze negativiteit, wat erop duidt dat de markten steeds sterker verwachten dat de overgangsperiode zal worden verlengd en er geen harde Brexit zal komen.

Amerikaanse dollar

De cijfers van de detailhandelsverkopen waren wat zwakjes, maar ze werden overschaduwd door de sterke arbeidsmarktgegevens. Het aantal openstaande vacatures steeg naar een nieuwe recordhoogte en overtrof de verwachtingen met gemak. De notulen van de afgelopen bijeenkomst van de Federal Reserve waren nogal hawkish. Ze wijzen erop dat de druk van Trump de leden van de Fed koud laat: ze zullen de rente geleidelijk blijven verhogen. Bij de schattingen van het bbp voor het derde kwartaal, die vrijdag verschijnen, is het vooral interessant om te bekijken wat deze voor het Amerikaanse handelstekort betekenen en welk blijvend effect de fiscale stimuleringsmaatregelen hebben.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders