Politici in de Eurozone zijn niet langer verplicht Griekenland overeind te houden, omdat het land niet langer van fundamenteel belang is voor het voortbestaan van de muntunie. Dat zei Michael Fuchs, lid van de de politieke partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

“Als Alexis Tsipras van de Griekse partij Syriza denkt dat hij de hervormingen en bezuinigen kan afbouwen, dan zal de Troika de kredietkraan voor Griekenland dichtdraaien”, zo verklaarde Fuchs. “De tijd waarin we Griekenland nog moesten redden is voorbij. Er is niet langer plaats voor politieke chantage. Griekenland is niet meer van systeembelang voor de euro”, zo voegde hij eraan toe.

Duitsland waarschuwt Griekenland

Deze uitspraken van de Duitse politicus kunnen gezien worden als een waarschuwing voor de Griekse bevolking, die binnenkort naar de stembus gaat om een nieuwe regering te kiezen. Pogingen om de Europese agenda van hervormingen en bezuinigingen te ontwijken zullen niet langer geaccepteerd worden, zo lijkt de boodschap te zijn.

De Duitsers hebben frequent hun frustratie geuit over de traagheid waarmee de Griekse regering de hervormingen en bezuinigingen doorvoert, nadat het land tot twee keer toe door andere lidstaten van de Eurozone gered moest worden. In die reddingsoperaties heeft Duitsland steeds een relatief grote bijdrage moeten leveren.

Op 25 januari worden er verkiezingen gehouden in Griekenland en de laatste peilingen wijzen erop dat Syriza als grootste partij uit de bus zal komen. Deze partij wint aan populariteit door haar standpunt ten aanzien van Europa. De partij wil in de Eurozone blijven, maar wil tegelijkertijd stoppen met bezuinigen en een deel van de schulden niet meer terugbetalen. Of die combinatie überhaupt haalbaar is, dat valt ten zeerste te betwijfelen.

Eerder waarschuwde de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schauble, de Grieken al voor de gevolgen van het niet doorvoeren van bezuinigingen en hervormingen. Hij zei dat ook de nieuwe regering zich moet houden aan de afspraken die de huidige premier Antonis Samaras over deze kwestie heeft gemaakt.

Griekenland geen bedreiging voor euro

Het is van belang om het onderscheid te maken tussen de lidstaten en de duurzaamheid van de euro als valuta. De euro is de eerste valuta die niet gekoppeld is aan de regering van een land. Dat betekent dat mogelijke wanbetaling door de Grieken geen fundamentele schade toebrengt aan de euro als valuta. Die munt blijft gewoon voortbestaan, omdat deze elders in de eurozone gewoon te gebruiken is. Uiteraard zullen de financiële markten de Griekse schulden in euro’s afwaarderen, maar dat heeft geen gevolgen voor de bruikbaarheid en de waarde van de munt in het grotere perspectief.


Greek Prime Minister Samaras and German Chancellor Merkel address a joint news conference in Berlin

 

Samaras en Merkel tijdens een persconferentie in Berlijn (Foto door Fabrizio Bensch voor Reuters)