Fed ziet af van renteverhoging, valuta opkomende markten stijgen

De Federal Reserve verraste de markten bij zijn bijeenkomst van januari met een verklaring die veel ‘dovisher’ was dan verwacht. Men leek de lat voor eventuele verdere renteverhogingen in 2019 hoger te leggen. De risicovolle activa reageerden zoals te verwachten was, met een rally over de hele linie. De dollar ging stevig in de uitverkoop.

Het waren vooral de valuta van grondstoffen-exporterende landen – de Australische, Nieuw-Zeelandse en Canadese dollar, en de Noorse kroon – die hiervan profiteerden, evenals de belangrijkste valuta van alle opkomende markten, met uitzondering van de Mexicaanse peso. Het Britse pond was vorige week de grote verliezer. Door de angst voor een harde Brexit stopte de rally van de afgelopen paar weken en eindigde de munt lager ten opzichte van elke belangrijke valuta.

Deze week worden er weinig economische cijfers gepubliceerd. De valutamarkten zullen zich vooral door het politieke nieuws laten leiden, en dan met name door het nieuws over de Brexit-onderhandelingen en de voortgang bij de handelsgesprekken tussen de VS en China. Hieronder behandelen we de belangrijke valuta in detail.

Euro

Het macro-economische nieuws uit de eurozone was vorige week wisselend. De belangrijke kerninflatiecijfers van januari waren sterker dan verwacht. Dit bood wat tegenwicht voor het negatieve nieuws over het Italiaanse bbp.

De koers van de euro steeg op de valutamarkten. Dit kwam door dit goede nieuws, maar vooral ook door de verklaring van het FOMC eerder vorige week, die extreem ‘dovish’ was. Het lijkt erop dat – als het economische nieuws niet slechter wordt – de euro op korte termijn een bescheiden rally zou kunnen laten zien zolang de markten de koerswijziging naar ‘dovish’ bij de Fed verwerken.

Britse pond

Het pond deed het vorige week erg slecht. Het Britse parlement steunde een amendement waarmee Theresa May terug kan naar de EU om verdere concessies af te spreken. EU-onderhandelaren zeggen dat die onmogelijk zijn. Het gevolg hiervan is dat de kans op een ‘no deal’ marginaal is gestegen – hoewel naar onze mening uitstel van de Brexit nog steeds de meest waarschijnlijke uitkomst is.

De markten zagen dit vorige week heel duidelijk en de koers van het pond daalde dan ook sterk, vooral ten opzichte van de euro. Het negatieve sentiment rond het pond zal op korte termijn waarschijnlijk nog versterkt worden door de aankondiging van Nissan in het weekend dat men de plannen om in Groot-Brittannië SUV’s te gaan bouwen vanwege de Brexit schrapt.

Amerikaanse dollar

De Federal Reserve verraste de markten vorige week met een zeer ‘dovish’ verklaring, en tijdens de persconferentie na afloop van de bijeenkomst bevestigde voorzitter Powell die toon. De verklaring wijst erop dat de Fed, als macro-economische verrassingen uitblijven, voorlopig genoeg heeft van renteverhogingen en zich nu volledig door de cijfers laat leiden.

Direct na de bijeenkomst daalde de koers van de dollar ten opzichte van alle belangrijke valuta en wereldwijd vierden financiële markten feest. Het belangrijke banenrapport dat na de bijeenkomst van vrijdag verschijnt, zal de zienswijze van de Fed waarschijnlijk niet significant veranderen. Een sterke banengroei gaat nog steeds gepaard met bescheiden reële loonstijgingen van zo’n 1%. Wij zien de koersontwikkeling van de valuta van opkomende markten in het algemeen ‘bullish’ en denken dat de veranderde toonzetting van de Fed onze zienswijze bevestigt.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.