Federal Reserve drukt dollarkoers, rally in olievaluta

Langzaam dringt het besef door dat het niet vanzelfsprekend is dat de Federal Reserve in 2019 de rente verder gaat verhogen. Dit leidde tot een daling van de Amerikaanse rentetarieven, wat vervolgens de koers van de dollar omlaag haalde. Het protest tegen Macron in Frankrijk deed de euro niet veel, maar het pond bleef wankelen nu het zeker lijkt dat het parlement May’s akkoord gaat afwijzen. In de wereld buiten de G10 maakten stabielere olieprijzen de valuta van olie-exporterende landen, zoals de Russische roebel en de Colombiaanse peso, sterk. De valuta’s van olie-importeurs als Turkije en Zuid-Afrika hadden het moeilijk.

Voor deze week verwachten we dat de volatiliteit weer hard zal toeslaan. De stemming in het parlement over May’s terugtrekkingsovereenkomst, die dinsdag plaatsvindt, zal het pond waarschijnlijk extreem volatiel maken. De ECB-bijeenkomst van donderdag zou de koers van de euro wel eens omhoog kunnen drukken als de planning voor het verhogen van de rente ondanks de zwakke cijfers van de afgelopen tijd ongewijzigd blijft. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

De ECB-bijeenkomst van aanstaande donderdag zal duidelijk maken of de Raad, gezien het feit dat de cijfers voor de eurozone de laatste tijd teleurstellend zijn geweest, zijn planning voor toekomstige renteverhogingen zal aanpassen. Wij denken dat de tegenvallende PMI-cijfers voor de economische activiteit tijdelijk zijn, maar dat de kerninflatie in de eurozone zwak is, valt niet te ontkennen. Toch zijn de marktverwachtingen nu al extreem dovish, en de rentemarkten houden er rekening mee dat de depositorente niet eerder dan in 2021 op nul zal komen – wat naar ons idee veel te dovish is. Wij denken dat de risico’s rond de ECB-bijeenkomst duidelijk neigen naar een minder dovish uitkomst dan verwacht. Daarom kan niet uitgesloten worden dat de euro een kort duwtje omhoog krijgt.

Britse pond

Het moge duidelijk zijn dat het Britse pond zich deze week alleen zal laten leiden door de stemming over het Brexit-akkoord en de gevolgen daarvan. Vrijwel iedereen is het erover eens dat het akkoord het niet gaat halen, maar het aantal tegenstemmen zal doorslaggevend zijn. Wij denken dat de markt bij zo’n 80 tegenstemmen of meer de val van de regering en misschien ook een hoge waarschijnlijkheid van een harde Brexit zal inprijzen. Dit zou het pond aan het tuimelen brengen.

Amerikaanse dollar

De headlinecijfers uit het banenrapport stelden enigszins teleur, maar naar onze mening is het rapport in het algemeen in lijn met de arbeidsmarkt, die nog steeds in bescheiden mate aantrekt. Toch delen wij de visie van de markt dat renteverhogingen door de Fed in 2019 nog lang niet zeker zijn, en dat het FOMC waarschijnlijk een pauze zal inlassen om af te wachten of de inflatiedruk, die nu stilligt, nog in beweging gaat komen. We verwachten niet dat dit op korte termijn zal gebeuren.

Bij de aankomende bijeenkomst van december verwachten we nog wel een renteverhoging, maar we denken dat in 2019 helemaal niets zal veranderen. De weg is vrij voor een geleidelijke convergentie van de andere G10-valuta naar Amerikaanse niveaus, en we verwachten dat dit een licht negatief effect op de Amerikaanse dollar zal hebben.

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.