Federal Reserve stelt renteverhoging verder uit

De Federal Reserve heeft besloten de rente voorlopig ongewijzigd te laten op een bandbreedte van 1 tot 1,25 procent. Ook liet de centrale bank weten dat ze voor het einde van dit jaar nog één renteverhoging wil doorvoeren en een begin wil maken met het terugdraaien van het stimuleringsprogramma.

Tijdens de FOMC bijeenkomst gaven 11 van de 16 bestuursleden van de Federal Reserve aan dat ze tevreden zijn over het huidige renteniveau. Vanaf oktober wil de centrale bank ook een begin maken met het afbouwen van het balanstotaal van $4,5 biljoen, het overblijfsel van verschillende monetaire stimuleringsprogramma’s die aan het begin van de crisis nodig waren om het financiële systeem te stabiliseren.

Federal Reserve bouwt stimulering af

Sinds het aantreden van Janet Yellen heeft de Federal Reserve al verschillende renteverhogingen doorgevoerd, met als doel de rente op de langere termijn te normaliseren tot een niveau van 2,75%. Volgend jaar wil de centrale bank de rente met 75 basispunten verhogen.

Met de aankondiging dat het balanstotaal vanaf volgende maand afgebouwd zal worden neemt de centrale bank een nieuwe stap richting normalisering van het monetaire beleid. Dat zal in eerste instantie gaan om $6 miljard aan staatsobligaties en $4 miljard aan hypotheekleningen per maand, maar stapsgewijs moet dat opgeschroefd worden tot $30 miljard aan staatsleningen en $20 miljard aan hypotheekleningen op maandbasis.

Balanstotaal Federal Reserve

Goudprijs in dollars onderuit

Het uitblijven van een renteverhoging was conform de verwachtingen, maar de toezegging dat de centrale bank vanaf oktober zal beginnen met het terugdraaien van het opkoopprogramma gaf beleggers meer vertrouwen in het monetaire beleid van de Federal Reserve.

De dollar steeg in waarde ten opzichte van andere belangrijke valuta en ook daalde de goudprijs uitgedrukt in dollars. Op de aandelenmarkt werd minder positief gereageerd op het vooruitzicht van een krapper monetair beleid, want de belangrijkste indices gaven wat terrein prijs.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Federal Reserve stelt renteverhoging verder uit

 • 21 september 2017 om 10:24
  Permalink

  Misschien mis ik iets in het grote geheel. Maar hoe gaat de FED die staatsobligaties en hypotheekleningen van de hand doen?
  In een normale wereld zouden er toch genoeg kopers moeten zijn. Zijn er daar genoeg van dan? En zo nee, wat dan?

  De FED gaat er maar vanuit dat er altijd wel ergens een sukkel te vinden is, die die schuld op zijn conto wil nemen.
  Misschien zijn er nog enkele staten die wat schulden willen overnemen om zo een chantagemiddel te hebben. Maar zoals het er nu uit ziet, zijn de meest voor de hand liggende staten, al hard op weg naar een wereld waar voor hen de dollar geen rol meer zal spelen. Dus die hebben geen interesse meer.

  De hele zooi dumpen door ze als verplichting in een US-pensioenplan op te nemen is ook niet te doen. Dan blijft het nog even goed op de US-economie drukken. Het is dan net een kat die achter zijn eigen staart aan zit.

  De dollar lijkt hetzelfde lot beschoren te zijn als de Yen en dan is de FED nog de enige die de schulden in $ op de balans kan nemen en houden, omdat anderen ze niet moeten. De rest van de wereld kijkt ondertussen uit naar andere middelen om handel af te rekenen en schulden te vereffenen.

  Om vrede tussen de grote handelsblokken te bewaren, zou een SDR nog uitkomst kunnen bieden. Neemt niet weg dat dat dan nog steeds een kwestie van vertrouwen is. Gepaard gaande met enig wantrouwen, zullen dan regelmatig nieuwe wegingen moeten worden gedaan in het mandje van SDR-munten. De dollar zal daar steeds meer aan gewicht verliezen. De USA zal dat misschien als vernederend ervaren. En dan is het maar afwachten wat daar van komt. Een Veto? Een oorlog? Of toch verstandig doen en de goud voorraad inzetten als vertrouwensmiddel?

  China wacht het niet af, heeft in meerdere vuren een ijzer liggen en geeft alvast het voorbeeld met de ‘goud gedekte’ Yuan.

  Wie gelooft er in dat we oneindig de ene belofte (lees: schuld) kunnen vervangen voor een een andere?
  Wanneer een belofte niets meer waard is, omdat niemand nog vertrouwen heeft dat die wordt nagekomen, zal er iets moeten zijn dat een schuldeiser kan overtuigen van de ‘eerlijkheid’ van de schuldenaar. Geen praatjes, maar spullen. Historisch gezien is dat goud. Kwestie van evolutie.

  Beantwoorden
 • 21 september 2017 om 21:30
  Permalink

  Het is een juiste stap van de Fed om her-financieringen af te bouwen. Dit was een pervers overblijfsel van het drukpersen. Hierdoor zal de kapitaalmarkt rente stijgen, waardoor een gezond beleid en financiële toestand ontstaat. De opgeblazen beurzen zullen een veer moeten laten en er zullen nogal wat zombie bedrijven omvallen, terwijl de welvaart, terug moet schakelen. De ECB/€urocraten kunnen niet achter blijven en dus krijgen de Zuid E.U. landen het moeilijk. Weliswaar zullen de €urocraten met list en trucs de vermogens overheveling naar de Zuid E.U. landen willen bestendigen, waardoor onze welvaart aangetast wordt. Dat hierdoor electorale spanningen optreden is het risico. Zoals eerder gesteld kan de E.U. verdere problemen, welke zich nu al manifesteren met de Oostblok landen, Catalonië, de onbetaalbare schuld en toekomstige verkiezingen in 2018 in Italië, BREXIT en de gelukzoekers lasten en problemen/open grenzen, hoge zuid E.U. werkeloosheid etc. niet permitteren.””Al is de politieke E.U.leugen nog zo snel, de werkelijke waarheid/toestand, achterhaalt haar wel””

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders