Federal Reserve verhoogt rente en wil balans verkleinen

De Federal Reserve heeft woensdagavond de rente met 25 basispunten verhoogd naar een bandbreedte van 1 tot 1,25 procent. Volgens de centrale bank blijft de inflatie nog steeds wat achter bij de lange termijn doelstelling van 2%, maar laten de economie en de arbeidsmarkt voldoende herstel zien om een nieuwe renteverhoging te rechtvaardigen. Een hogere rente betekent dat het aantrekkelijker wordt om vermogen in dollars aan te houden, terwijl het tegelijkertijd een rem zet op de kredietgroei.

De Amerikaanse centrale bank verwacht dat de economie de komende tijd in een gematigd tempo zal blijven groeien en dat daarmee nog dit jaar een begin kan worden gemaakt met het terugdraaien van het stimuleringsprogramma. Dat zal betekenen dat de centrale bank niet meer de volledige opbrengst van haar obligatieportefeuille opnieuw in staatsobligaties en hypotheekleningen zal beleggen. In eerst instantie wil de Federal Reserve het zogeheten ‘doorrollen’ van obligaties afbouwen met $10 miljard per maand, om dat bedrag vervolgens ieder kwartaal met $10 miljard te verhogen tot het gewenste niveau van $50 miljard per maand.

fed-balance-sheet-reduction

Balansverkleining Federal Reserve volgens Goldman Sachs (Bron: Zero Hedge)

Balansverkleining

Door minder schuldpapier op te kopen zal de rente op Amerikaanse staatsobligaties naar verwachting verder stijgen. Ook zal een hogere rente op termijn effect hebben op de hypotheekrentes en daarmee op de huizenmarkt. De Federal Reserve heeft bijna $4,5 biljoen aan financiële activa op haar balans staan, terwijl dat voor het uitbreken van de crisis nog minder dan $1 biljoen was.

De Federal Reserve was de eerste centrale bank die begon met het grootschalig opkopen van staatsobligaties en hypotheekleningen. Later namen andere centrale banken dat voorbeeld over, zoals de Bank of England, de ECB en de Bank of Japan. Vandaag de dag kopen centrale banken wereldwijd per maand zelfs meer obligaties en aandelen op dan ooit tevoren.

balanstotaal-federal-reserve

Federal Reserve verhoogt rente en wil balans verkleinen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders