FOMC notulen: Monetaire verruiming gaat door en rente blijft laag

Het verhaal van de FOMC vergaderingen kennen we zo langzamerhand wel. De Federal Reserve ziet weliswaar economisch herstel, maar is van mening dat het herstel nog te langzaam gaat om de monetaire stimulering te beperken. De beperkte inflatie (CPI) is volgens de centrale bank ook nog geen reden om de rente op te schroeven. Die schommelt sinds het uitbreken van de financiële crisis al tussen de 0 en 0,25 procent.

Het extreem soepele monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank is niet zonder gevaren. Dat lezen we ook terug in de notulen van de FOMC vergadering. Het opkopen van staatsobligaties en hypotheekschulden kan op den duur zorgen voor een hogere inflatie. Ook zou het speculatief gedrag van marktparticipanten kunnen uitlokken, waardoor de financiële stabiliteit in gevaar zou kunnen komen. Ook wordt opgemerkt dat de centrale bank inmiddels zoveel schuldpapieren gekocht heeft dat het steeds moeilijker zal worden om die positie in de toekomst weer af te bouwen. Ook wees een lid van de FOMC vergadering op de enorme verliezen die de centrale bank moet incasseren als haar bezittingen (staatsobligaties en hypotheekleningen) in waarde gaan dalen. Om dat te voorkomen is het meer dan waarschijnlijk dat de Federal Reserve door zal blijven gaan met het opkopen van schuldpapieren.

Monetaire verruiming gaat door

De aankopen van staatsobligaties en hypotheekleningen drukken de lange rente, waardoor de financieringskosten van schulden lager worden. Dat betekent dat de Amerikaanse overheid haar staatsschuld makkelijker kan financieren en dat het voor de Amerikaanse burgers interessanter wordt om een huis te kopen met een hypotheek. De QE3 ($40 miljard p/m aan hypotheekleningen) en QE4 ($45 miljard p/m aan Treasuries) stimuleringsprogramma's blijven – zo blijkt uit de notulen – in de loop van 2013 nog actief. De officiële werkloosheid in vorig jaar wel wat gezakt, maar laat nog altijd niet het herstel zien waar de Federal Reserve op gehoopt heeft. De volgende passage komt uit de FOMC notulen:

“The Committee will closely monitor incoming information on economic and financial developments in coming months. If the outlook for the labor market does not improve substantially, the Committee will continue its purchases of Treasury and agency mortgage-backed securities, and employ its other policy tools as appropriate, until such improvement is achieved in a context of price stability. In determining the size, pace, and composition of its asset purchases, the Committee will, as always, take appropriate account of the likely efficacy and costs of such purchases.”

Rente zal lang laag blijven

De verwachtingen voor de nabije toekomst zijn nog niet bepaald positief. De Federal Reserve zal voorlopig doorgaan met een ruim monetair beleid en zal daarbij de rente nog lang laag houden. Niet geheel onverwacht, want eerder gaf Beanke zelf al meerdere malen aan dat de rente nog tot ver in 2014 of 2015 niet verhoogd zal worden. Dat Beanke dat nu al kan concluderen zegt veel over de est van de situatie.

“To support continued progress toward maximum employment and price stability, the Committee expects that a highly accommodative stance of monetary policy will remain appropriate for a considerable time after the asset purchase program ends and the economic recovery strengthens. In particular, the Committee decided to keep the target range for the federal funds rate at 0 to ¼ percent and currently anticipates that this exceptionally low range for the federal funds rate will be appropriate at least as long as the unemployment rate remains above 6½ percent, inflation between one and two years ahead is projected to be no more than a half percentage point above the Committee’s 2 percent longer-run goal, and longer-term inflation expectations continue to be well anchored.

Twee mandaten

De Amerikaanse Federal Reserve heeft twee mandaten, namelijk het bewaken van de prijsstabiliteit én het scheppen van condities voor volledige werkgelegenheid. Vooral het tweede mandaat is problematisch, want het is moeilijk aan te tonen dat een centrale bank voor structurele werkgelegenheid kan zorgen. De Federal Reserve stuurt met QE3 en QE4 vooral aan op het verlagen van de rente, zodat burgers en bedrijven meer kunnen lenen en dus meer kunnen spenderen.

FOMC Minutes Jan 2013 by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.